Image default
Ευρώπη

«Ισότητα των φύλων» στη στρατιωτική θητεία προετοιμάζει η Δανία

Η Κοπεγχάγη προτίθεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για την επέκταση και την εξίσωση της θητείας, ώστε να καταταγούν περισσότερες γυναίκες στο στρατό, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενίσχυσης της δανικής άμυνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (13 Μαρτίου) η πρωθυπουργός της χώρας Mette Frederiksen.

Επί του παρόντος, στη Δανία, οι γυναίκες μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν υπόκεινται σε στρταολόγηση.

«Το να προστατεύεις τη χώρα σου είναι ένα από τα πιο έντιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προτείνει σήμερα να επεκτείνουμε την επιστράτευση, να κάνουμε την ευθύνη μεγαλύτερη και τα καθήκοντα περισσότερα», δήλωσε η Frederiksen στους δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη.

«Προτείνουμε την πλήρη ισότητα των φύλων», πρόσθεσε.

Όλοι οι Δανοί άνδρες είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε μια «Ημέρα Άμυνας» μετά τη συμπλήρωση των 18 τους ετών, μια υποχρεωτική άσκηση κατά την οποία υποβάλλονται σε μια σειρά δοκιμασιών για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλοι για στρατιωτική θητεία.

Εάν κριθούν κατάλληλοι, οι εν δυνάμει στρατεύσιμοι μπαίνουν σε κλήρωση με έναν αριθμό. Αυτή καθορίζει αν θα τους ανατεθεί θέση υπηρεσίας, καθώς οι ανάγκες των Δανικών Αμυντικών Δυνάμεων ή της Δανικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών είναι μικρότερες από τον πραγματικό αριθμό των ικανών δυνητικών κληρωτών.

Οι γυναίκες της Δανίας μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη στράτευση και έτσι να κληθούν, όμως το κάνουν υπό διαφορετικές προϋποθέσεις από ό,τι οι άνδρες, καθώς μπορούν να εξαιρεθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αν το επιθυμούν.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αυξημένη ισότητα των φύλων θα δημιουργήσει μια πιο σύγχρονη και πιο ποικιλόμορφη άμυνα που θα αντικατοπτρίζει την εποχή που ζούμε», δήλωσε η Frederiksen.

Πέρυσι, περίπου 4.700 Δανοί πραγματοποίησαν τη στρατιωτική τους θητεία – περίπου το ένα τέταρτο εξ αυτών ήταν γυναίκες. Με το νέο νομοσχέδιο, η δανική κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει τον αριθμό των στρατεύσιμων σε τουλάχιστον 5.000 ετησίως.

Επιπλέον, ο χρόνος θητείας κατά την επιλογή στην κλήρωση θα επεκταθεί από περίπου τέσσερις μήνες σε έως και 11 μήνες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen. Οι πρώτοι πέντε μήνες θα είναι ένας βασικός κύκλος μαθημάτων, ενώ οι τελευταίοι έξι μήνες θα δαπανηθούν ως μέρος των Δανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες ειδικότητες.

Σύμφωνα με τον Poulsen, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο το αργότερο μέχρι το 2025 και να τεθεί σε ισχύ από το 2026.

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι νέοι – ανεξαρτήτως φύλου – θα πρέπει να καλούνται για την Ημέρα της Άμυνας και να ολοκληρώνουν τη στράτευση με ίσους όρους. Με άλλα λόγια, η επιστράτευση πρέπει να είναι επίκαιρη – εν μέρει σε σχέση με τις θεμελιώδεις αξίες που έχουμε και αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας, αλλά και σε σχέση με το σενάριο απειλής που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά το επίπεδο απειλής για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής. Ως απάντηση σε αυτή την απειλή, η Φινλανδία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η Σουηδία ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα.

Στρατολογημένες γυναίκες

Αυτή τη στιγμή, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Εσθονία, διατηρούν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες.

Η Νορβηγία και η Σουηδία πλησιάζουν περισσότερο στην ουδέτερη ως προς το φύλο θητεία. Στις χώρες αυτές όλοι οι πολίτες πάνω από μια ορισμένη ηλικία πρέπει να εγγραφούν και να παρουσιαστούν, αλλά οι διαδικασίες επιλογής συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να επιστρατεύονται πολύ λιγότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες.

Στην Ελλάδα επίσης, η συντηρητική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την εθελοντική θητεία των γυναικών, για πρώτη φορά.

Μιλώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα ανακοινώσει αργότερα μέσα στο μήνα ένα νέο σχέδιο εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, εμπνευσμένο από το φινλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι γυναίκες θα υπηρετούν αρχικά ως αξιωματικοί υπό όρους σε συγκεκριμένες ειδικότητες, πριν αναλάβουν σταδιακά το ίδιο επίπεδο ευθύνης με τους άνδρες στρατιώτες.

Ενίσχυση της δανικής άμυνας

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης της δανικής άμυνας, που ανακοίνωσε η Δανή πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η δανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δανικές κορώνες (5 δισεκατομμύρια ευρώ) στη δανική άμυνα κατά την επόμενη πενταετία για την αγορά συστημάτων αεράμυνας, τη δημιουργία μιας ταξιαρχίας 6.000 ανδρών που θα είναι έτοιμη έως το 2028 και τον εξοπλισμό δανικών φρεγατών για το κυνήγι υποβρυχίων.

Όλα αυτά είναι απαιτήσεις που είχε το ΝΑΤΟ για την άμυνα της Δανίας, οι οποίες τώρα δεν ικανοποιούνται.

Σύμφωνα με την Frederiksen, η πρόταση της κυβέρνησης θα σημαίνει ότι η Δανία θα δαπανήσει 2,4% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος και του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων βοήθειας προς την Ουκρανία, συμμορφούμενη έτσι με την οδηγία του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Σχετικα αρθρα

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin

Ο Έλον Μασκ σε «demon mode» βυθίζει την Tesla στο χάος

admin

Tik Tok προς ΗΠΑ: Θα τα πούμε στα δικαστήρια

admin

Βurn οn: Εργαζόμενοι με …τα φρένα σπασμένα

admin