Image default
Ευρώπη

Κομισιόν: Έρευνα κατά της AliExpress της Alibaba για παράνομο περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την AliExpress, διεθνή ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου που διαχειρίζεται ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διάδοση παράνομου περιεχομένου.

Η Επιτροπή, άνοιξε την έρευνα για την AliExpress στο πλαίσιο του νόμου-ορόσημο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα. Η νομοθεσία έχει ως στόχο να θέσει τους τεχνολογικούς γίγαντες υπό έλεγχο σε τομείς από την αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά έως τη διασφάλιση ότι η παραπληροφόρηση δεν διαδίδεται στις πλατφόρμες τους.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο κατά πόσο η AliExpress μπορεί να παραβίασε το DSA σε «τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, τον έλεγχο περιεχομένου και τον εσωτερικό μηχανισμό διαχείρισης παραπόνων, τη διαφάνεια των συστημάτων διαφημίσεων και συστάσεων, την ιχνηλασιμότητα των εμπόρων και τα δεδομένα πρόσβαση για ερευνητές».

Με βάση την προκαταρκτική έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που εστάλη από την AliExpress τον Αύγουστο του 2023, τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην έκθεσή της για τη Διαφάνεια και τις απαντήσεις της στα επίσημα αιτήματα της Επιτροπής για πληροφορίες (από τις 6 Νοεμβρίου 2023 και 18 Ιανουάριος 2024), η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει επίσημη διαδικασία κατά της AliExpress βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή θα συνεχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία, για παράδειγμα αποστέλλοντας πρόσθετες αιτήσεις για πληροφορίες, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις ή επιθεωρήσεις.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «η προστασία των καταναλωτών, ειδικά των ανηλίκων, αποτελεί βασικό ακρογωνιαίο λίθο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η AliExpress πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις της για τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων στην πλατφόρμα της και να εφαρμόζει όλες τις διατάξεις διασφάλισης για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες της είναι ασφαλείς. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τώρα τα μέτρα της και θα επαληθεύσει τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες μας».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες δεν αφορά μόνο τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Είναι επίσης εκεί για να διασφαλίσει την αφαίρεση παράνομων ή μη ασφαλών προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για να λειτουργήσει στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Καθώς η πλατφόρμα προσεγγίζει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, η AliExpress πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τον DSA και να λάβει αναλογικά μέτρα για την καταπολέμηση της διάδοσης επικίνδυνων αγαθών για την υγεία των καταναλωτών και για ανηλίκους».

Σχετικα αρθρα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin