Image default
Οικονομία

Παπαθανάσης: Είμαστε έτοιμοι για την 4η δόση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Στα 4,7 δισ. ευρώ οι συμβάσεις

Οι συμβάσεις δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν φτάσει τα 4,7 δισ. υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις για την τέταρτη δόση, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για να κλείσουν τα τρία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για τις επιδοτήσεις, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ.

Η χώρα μας έχει καλύψει τις απαιτήσεις για την υποβολή του τέταρτου αιτήματος πληρωμής του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι συμβάσεις δανείων έχουν ξεπεράσει τα 4,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΟΒΕ για την πορεία του σχεδίου Ελλάδα 2.0.

Για το σκέλος των επιδοτήσεων μένουν τρία ορόσημα που μένουν να εκπληρωθούν από τα, συνολικά 20, ορόσημα και έτσι το διπλό αίτημα για την τέταρτη δόση πρόκειται να υποβληθεί στα τέλη Απριλίου και θα ακολουθήσει το διπλό αίτημα για την πέμπτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι γίνεται καθημερινή δουλειά για να εκπληρωθούν τα ορόσημα, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μήνες με τα αρμόδια υπουργεία για να προχωρούν τα έργα. «Από τα συνολικά 20 ορόσημα της τέταρτης δόσης έχουν εκπληρωθεί τα 17 και δουλεύουμε για τα υπόλοιπα τρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Δείτε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Θετικά τα μέχρι στιγμής μηνύματα για την Ελλάδα – Πιο ελαστικοί οι όροι για τις δόσεις

Εκτός από την απορρόφηση των δόσεων ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε και στην εισροή των πόρων και των δανείων στην πραγματική οικονομία. «Η ελληνική οικονομία βασίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε πως πάνω από το 60% της ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους ανάμεσα στους οποίους και το Ταμείο Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητας.

Υπό αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ είναι πολύ σημαντικό γιατί καλύπτεται το επενδυτικό κενό με δάνεια που έχουν χαμηλά επιτόκια σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. «Μόνο οι συμβάσεις στο δανειακό σκέλος αφορούν σε επενδύσεις άνω των 11 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τόνισε και αυτός την σημασία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας πως η επίδοση του ρυθμού ανάπτυξης 2% της Ελλάδας το 2023 δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτά τα κονδύλια.

Σημείωσε ακόμη πως το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που διοχετεύονται μέσω των δημόσιων επενδύσεων είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης και μάλιστα βιώσιμους όρους αφού το Ταμείο υποστηρίζει την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικής οικονομίας, τη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες δεξιότητες, ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη που έρχεται.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά τα οποία έχουν σχεδιάσει έως τώρα η ΕΕ και η Κομισιόν, το οποίο πάτησε πάνω στην εμπειρία της κρίσης χρέους. «Μάθαμε ότι μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που διοχετεύονται σε κάθε κράτος-μέλος. Το πρόγραμμα φεύγει από το κριτήριο της απορρόφησης και μεταφέρεται σε αυτό που προσφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία: στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην κατανόηση από τον μέσο πολίτη του τι σημαίνει να υπάρχουν αυτα τα προγράμμα για την καθημερινότητά του», εξήγησε.

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin

Φόρουμ Δελφών: Είναι η Ελλάδα επιτέλους σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο;

admin

Λεκκός (Τράπεζα Πειραιώς): Ξένες επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης σπρώχνουν τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ελλειψη ώριμων έργων και πολλαπλοί έλεγχοι καθυστερούν την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χρηματοδοτώντας το μέλλον της Ευρώπης

admin

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές

admin