Image default
Οικονομία

Δραματικά στοιχεία για τις αμοιβές των νέων: Μέση ετήσια απασχόληση 5 μηνών και 3.575 ευρώ ετήσια έσοδα

Δραματικά στοιχεία για τις αμοιβές των νέων: Μέση ετήσια απασχόληση 5 μηνών και 3.575 ευρώ ετήσια έσοδα
Τα εξαιρετικά μικρά εισοδήματα των νέων εργαζομένων και το τεράστιο «κρυφό» χρέος.

Το ευτελές ποσό των 4.693 ευρώ σε μέσα επίπεδα πληρώθηκαν οι νέοι που ενταθήκαν στην αγορά εργασίας την προηγούμενη διετία.

Με βάση τα στοιχεία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο λειτουργεί από την 1/1/2022, στο Ταμείο Ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά οι νεοπροσλαμβανόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022  και εισέφεραν οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις, 112 εκ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα εν λόγω ποσά αφορούν το 6% των μεικτών αποδοχών τους (σ.σ. 6,5% για το α’ εξάμηνο του 2022), συνάγεται ότι κατά την προηγούμενη διετία λειτουργίας του νέου κεφαλαιοποιητικού ταμείου, οι εν λόγω μισθωτοί αμείφτηκαν με 4.693 ευρώ καθαρά (μεικτά 5.333).

Βεβαίως, για τους 150.000 εξ αυτών τα εισοδήματα αφορούν σε δύο έτη (2022-23) και τους υπόλοιπους περίπου 200.000 το 2023. Δηλαδή τα εν λόγω μέσω εισόδημα αφορά για διάστημα από 12 εις 24 μήνες…

Δεν παύει όμως τα εισοδήματά τους από την μισθωτή απασχόληση να είναι εξαιρετικά μικρά.

Αν τα 4.693 ευρώ κατανεμηθούν στα 14 μηνιάτικα του 2022 και τα 28 του 2023 (σ.σ. εργαζόμενοι του 2022 που συνέχισαν), προκύπτει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι 118 ευρώ. Δηλαδή η αμοιβή με βάση το βασικό μισθό (650 ευρώ καθαρά) παραπέμπει σε μικρότερη των 5 μηνών ετήσια απασχόληση (5,5 μισθοί το χρόνο).

Αναλογικά λοιπόν, με βάση τις αμοιβές των 5,5 μηνών, το ετήσια έσοδα περιορίζονται στα 3.575 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΤΕΚΑ ανακοίνωση 172.000 νέες και νέους οι οποίοι είχαν εγγραφεί στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)  και τα κεφάλαια που είχαν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων ήταν μόλις 37 εκατ. ευρώ». (βλέπε σχετικά εδώ)

Κρυφό χρέος

Τα εν λόγω στοιχεία προέρχονται από το ΤΕΚΑ, την ευδόκιμη» λειτουργία του οποίου εκθείασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης την περασμένοι Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην απόλυτη φτώχεια των μισθωτών, κυρίως των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, αλλά και το τεράστιο «κρυφό» χρέος που δημιουργεί το κεφαλαιοποιητικό ΤΕΚΑ.

Και αυτό στο βαθμό που προβλέπεται ότι οι νέοι δεν θα πληρώνουν εισφορές στο Ενιαίο Επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ και το έλλειμμα που εκεί θα προκαλείται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων στους παλαιούς ασφαλισμένους, θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό.

 Το εν λόγω αναλογιστικό έλλειμμα μέχρι το 2070 έχει αποτιμηθεί σε 78 δις ευρώ από τη Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

 Να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο για το ΤΕΚΑ, όσοι εντάσσονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 ασφαλίζονται στο νέο κεφαλαιοποητικό ταμείο. Και από το 2023 οι νέοι έως 35 ετών που το επιθυμούν.

Αν και στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης εντάχτηκαν, σχετικά, πολλοί νέοι εργαζόμενοι, αυξημένοι κατά 50% εν σχέσει με τους εξερχόμενους κάθε έτος στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι αποδοχές τους ήταν απογοητευτικές.

Κυρίως λόγω της εποχιακής απασχόλησης (για παράδειγμα την τουριστική σεζόν), της υπο-ασφαλισμένης εργασίας ή της μερικής απασχόλησης.

Τα στοιχεία αυτά που αφορούν τους νέους και την αγορά εργασίας, αν συνδυαστούν με την κρίση κατοικίας (υψηλά ενοίκια) καταδεικνύουν το πρόβλημα υπογεννητικότητας και τη Δημογραφική κρίση της χώρας. Και, εν πολλοίς, δικαιολογούν και το brain drain.Την φυγή (μετανάστευση) των Ελλήνων σε άλλες ευρωπαϊκές χωράς προς αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΚΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 έχουν ενταχθεί στο Ταμείο 350.000 νέοι και νέες ασφαλισμένοι, ενώ τα σωρευμένα κεφάλαια από εισφορές ανέρχονται σε 112 εκατ. ευρώ.

Με το ΤΕΚΑ οι εισφορές των νέων αποταμιεύονται στον ατομικό τους «κουμπαρά», προκειμένου να χτίσουν τη δική τους επικουρική σύνταξη. Με τον ατομικό λογαριασμό myTEKA, οι ασφαλισμένοι έχουν πλήρη έλεγχο των εισφορών τους και τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις, με βάση επενδυτικά προγράμματα της επιλογής τους.

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin