Image default
Ευρώπη

Επανέρχεται στην πιθανότητα να χρειαστούν στρατεύματα στην Ουκρανία ο Μακρόν

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Πέμπτη ότι η Γαλλία «δεν θα περάσει ποτέ στην επίθεση», αλλά επανέλαβε τον στόχο του να κάνει τη Ρωσία να χάσει.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε. Δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή, αλλά δεν αποκλείουμε αυτή την επιλογή προς το παρόν», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη.

Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις όταν δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου στη διεθνή διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι ότι «δεν έχει αποκλειστεί τίποτα» όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, θέλησε τώρα να δώσει εξηγήσεις στον γαλλικό λαό.

Ξεκίνησε διαβεβαιώνοντας τους Γάλλους ότι η Γαλλία «ποτέ» δεν θα αναλάβει «πρωτοβουλία» σε οποιαδήποτε επίθεση στην Ουκρανία, ωστόσο «αποδέχεται [ένα τέτοιο] ενδεχόμενο».

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά δεν πρέπει να την αφήσουμε να κερδίσει», επέμεινε, απορρίπτοντας την ιδέα μιας πολεμικής «κλιμάκωσης», μια κριτική που ασκείται τακτικά από τους αντιπάλους του.

«Αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, θα είναι και πάλι ευθύνη της Ρωσίας και μόνο», πρόσθεσε.

Καθώς το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε αυτή την εβδομάδα για μια γαλλο-ουκρανική συμφωνία ασφαλείας, ο  Γάλλος πρόεδρος έστρεψε τις επιθέσεις του στα κόμματα που αντιτάχθηκαν, όπως το ακροαριστερό France Insoumise (LFI, η Αριστερά), ή απείχαν, όπως το Rassemblement National (RN, ID).

Κατά την άποψή του, «η επιλογή της αποχής ή της ψήφου κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε την ειρήνη, αλλά την ήττα».

Πολλοί στην αντιπολίτευση είδαν τη συνέντευξη ως μια εκλογική κίνηση, με όλες τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ήττα για το προεδρικό στρατόπεδο στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου, πολύ πίσω από το Rassemblement National.

Αυτή η τηλεοπτική ομιλία από το Μέγαρο των Ηλυσίων είχε επίσης ως στόχο να συσπειρώσει τους Γάλλους προς το μέρος του, καθώς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 68% αποδοκιμάζει τη στάση του σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες

Με την ουκρανική αντεπίθεση να παραπαίει και την κατάσταση στο μέτωπο να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε τα «όρια» της ευρωπαϊκής παραγωγής στρατιωτικών βλημάτων και πυραύλων, παρόλο που η Γαλλία έχει «τριπλασιάσει» την παραγωγή της από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ένα θέμα που θα θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν επίσης την Παρασκευή στο Βερολίνο στο πλαίσιο κοινής συνόδου κορυφής με την Πολωνία και τη Γερμανία. Αυτό το «τρίγωνο της Βαϊμάρης», που προωθείται από τον νέο πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, σταθερό σύμμαχο του Κιέβου, σκοπεύει να εντείνει τη βοήθεια προς τον ουκρανό σύμμαχό του.

«Δεν αποκλείεται να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, προειδοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος. «Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα είμαστε έτοιμοι (…) να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ», κατέληξε στην ομιλία του.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin