Image default
Επιχειρήσεις

«Ζυγίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών η EFA Group

«Ζυγίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών η EFA Group

Στο δρόμο, που χάραξε η Theon International, που κατάφερε να σηκώσει 150 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ με τα 100 εκατ. ευρώ εξ αυτών να κατευθύνονται σε εξαγορές, ενδέχεται να “βαδίσει” και η EFA Group. 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο  Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής & CEO, THEON GROUP – ιδρυτής EFA GROUP, στο περιθώριο της εκδήλωσης, την Πέμπτη, για τον “Επιχειρηματία της Χρονιάς”, όπου βραβεύτηκε ως “Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας”, αποτελεί στοίχημα η προσέλκυση κεφαλαίων στην EFA Group, που είναι η μοναδική βαριά υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία που έχουμε στην Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος που ηγείται ο κ. Χατζημηνάς είναι ένας εξαγωγικός πρωταθλητής για την Ελλάδα στις αμυντικές τεχνολογίες. Παράγει και εξάγει διεθνώς συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, καθώς και ένα πλήθος άλλων προϊόντων και εφαρμογών πολύ υψηλής τεχνολογίας. ‘Εχει, δε, υπερβεί το ποσό των 600 εκατ. σε εξαγωγές και έχει βάλει “πλώρη” για πωλήσεις αξίας 1 δισεκ, το 2024 και με εργοστάσιο στο Κορωπί, αποτελεί κορυφαίο σχεδιαστή και κατασκευαστή συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφάλειας στην Ευρώπη, με ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα. Μάλιστα οι διεθνείς εξαγωγές της ξεπερνούν τα 100.000 συστήματα (περισκόπια/διόπτρες/ μονόκιαλα).

xatx

Όπως επεσήμανε, χαρακτηριστικά, στο περιθώριο της χτεσινής εκδήλωσης,  ο κ. Χατζημηνάς η Theon International κατάφερε να σηκώσει 150 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, κάτι που δίνει απαραίτητη δυναμική για εξαγορές σε Γερμανία και ΗΠΑ. “Έχουμε ήδη δεσπόσουζα θέση αλλά φιλοδοξούμε  να βγούμε και σε άλλους παρεμφερείς τομείς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο γρήγορα με εξαγορές. Οι εξαγορές αφορούν εταιρείες στη Γερμανία και στις ΗΠΑ και νομίζω με αυτές θα μπορέσουμε να εδραιώσουμε τη θέση μας. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε τον κόσμο στον τομέα μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Να σημειωθεί ότι η Theon, κατά το οικονομικό έτος 2022, είχε έσοδα 142,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας επαναλαμβανόμενη αύξηση, η οποία σε επίπεδο τελευταίας τριετίας (2020-2022) ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 62% ανά έτος, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (EBIT) για το ίδιο έτος έφτασε το 27,8%. 

Έλληνας του εξωτερικού, γεννημένος στο Βελγικό Κονγκό, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ίδρυσε το 1997 τη ναυαρχίδα του EFA GROUP, τη THEON SENSORS – τη μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια, με δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια στο Κορωπί και γραφεία σε έξι χώρες. 

Θερμός υποστηρικτής των δυνατοτήτων των Ελλήνων μηχανικών, όραμα του επιχειρηματία είναι να καταστήσει την ελληνική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, ένα διεθνές brand name.  Ο τεχνολογικός και κατασκευαστικός Όμιλος EFA GROUP, σήμερα, παρέχει υπηρεσίες στους κλάδους της αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και νέων τεχνολογιών, αποτελούμενος από εταιρείες οι οποίες, μεταξύ άλλων, παρέχουν συμβουλευτική για ιπτάμενα μέσα, σχεδίαση και ανάπτυξη αμυντικού λογισμικού, ανάπτυξη και κατασκευή μικρο-ηλεκτρομηχανικών αισθητήρων, καθώς και κατασκευή drones.  

Με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% του κύκλου εργασιών του Ομίλου και έχοντας εδραιωθεί σε περισσότερες από 68 χώρες παγκοσμίως, ο διεθνής προσανατολισμός του EFA GROUP δεν εξαντλείται μόνο στις εξαγωγές και πωλήσεις προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει και την εξαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, δημιουργώντας ουσιαστικές συνεργασίες βιομηχανικής συμπαραγωγής με άλλες χώρες.  Tον Φεβρουάριο 2024, η THEON INTERNATIONAL αποτέλεσε την πρώτη ελληνική εταιρεία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, που εισήχθη σε κεφαλαιαγορά του εξωτερικού, με τη δημόσια εγγραφή της στον Δείκτη Euronext του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ, να αποτελεί την πρώτη δημόσια εγγραφή στην Ευρώπη για το 2024.   

Γιώργος Αλεξάκης

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #EFA_GROUP

Σχετικα αρθρα

Τεχνική Ολυμπιακή: Εντός του μήνα το πόρισμα της KPMG για Πόρτο Καρράς

admin

ΑVE: Αυξήθηκε στο 28,88% το ποσοστό της Doson Investment

admin

KPMG: Στις 23 Απριλίου το συνέδριo Family Business Forum

admin

AVE: Στο 28,88% αυξήθηκε το ποσοστό της Doson Investment

admin

Παπουτσάνης: Από 25 Απριλίου η καταβολή μερίσματος €0,038/μετοχή

admin

Revoil: Καθαρά κέρδη €2,1 εκατ. το 2023-Πτώση 11,84% στις πωλήσεις

admin

Jumbo: €303 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023- Μέρισμα €1/μτχ

admin

Lamda: Καθαρά κέρδη στα €27 εκατ.-Αυξημένα κατά 69% τα EBITDA

admin

Revoil: Καθαρά κέρδη €2,1 εκατ. το 2023

admin

Interwood: «Πράσινο φως» σε συμπλήρωμα του εγκεκριμένου ενημερωτικού δελτίου

admin

SKY Express: Ενισχυμένα κατά 26% τα έσοδα το α’ τρίμηνο

admin

Νέος αναπληρωτής CFO στη Viohalco ο Σπ. Κοκκόλης

admin