Image default
Ευρώπη

«Με ρεαλιστική» η επέκταση της στρατιωτικής θητείας, απαντούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας

Η πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησης να παρατείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από τέσσερις σε 11 μήνες είναι «μη ρεαλιστική», κυρίως λόγω έλλειψης δυνατοτήτων, δήλωσε την Πέμπτη σε δανικά μέσα ενημέρωσης κορυφαίο συνδικάτο που εκπροσωπεί το προσωπικό των δανικών ενόπλων δυνάμεων.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε σχέδιο για την επέκταση της στρατιωτικής θητείας από τέσσερις σε 11 μήνες για όσους έχουν καταταγεί στο στρατό και επιλέγονται να υπηρετήσουν. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της άμυνας της Δανίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλέσει 5.000 στρατεύσιμους για 11μηνη θητεία από το 2026 και μετά. Πέρυσι, περίπου 4.700 Δανοί υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία, οι περισσότεροι από αυτούς για τέσσερις μήνες.

Όλοι οι Δανοί άνδρες είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε μια «Ημέρα Άμυνας» μετά τη συμπλήρωση των 18 τους ετών, μια υποχρεωτική άσκηση κατά την οποία υποβάλλονται σε μια σειρά δοκιμασιών για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλοι για στρατιωτική θητεία.

Εάν κριθούν κατάλληλοι, οι εν δυνάμει στρατεύσιμοι μπαίνουν σε κλήρωση με έναν αριθμό. Αυτή καθορίζει αν θα τους ανατεθεί θέση υπηρεσίας, καθώς οι ανάγκες των Δανικών Αμυντικών Δυνάμεων ή της Δανικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών είναι μικρότερες από τον πραγματικό αριθμό των ικανών δυνητικών κληρωτών.

Η Κεντρική Ένωση Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων (CS), το συνδικάτο που εκπροσωπεί τα τα μέλη των δανικών ενόπλων δυνάμεων, λέει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι «καθόλου ρεαλιστικό».

«Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι», δήλωσε ο πρόεδρος της CS Jesper K. Hansen στα δανικά μέσα ενημέρωσης.

«Όταν είμαστε ήδη πολύ λίγοι για να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, δεν μικραίνει το πρόβλημα με το να προσθέσουμε κι άλλη δουλειά πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

Το κύριο πρόβλημα στις Δανικές Αμυντικές Δυνάμεις είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η δανική εφημερίδα DR, το φθινόπωρο του 2023 το 25% των θέσεων λοχιών στο στρατό θα είναι ακάλυπτες.

Καθώς οι λοχίες εκπαιδεύουν Δανούς στρατεύσιμους, η αύξηση του αριθμού των στρατεύσιμων και του χρόνου υπηρεσίας τους θα αυξήσει την πίεση στο ήδη επιβαρυμένο στρατιωτικό σύστημα της Δανίας.

Ο εξοπλισμός και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις είναι επίσης ανεπαρκείς, σύμφωνα με το CS.

«Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι λένε οι πολιτικοί», δήλωσε ο Hansen. «Ίσως αυτό να γίνεται για να δείξουν κάποιο σθένος και ηγεσία, αλλά δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό βραχυπρόθεσμα».

Ο Hansen πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης απαιτεί μια εντελώς διαφορετική ρύθμιση από εκείνη της Δανίας.

Σχετικα αρθρα

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin

Ο Έλον Μασκ σε «demon mode» βυθίζει την Tesla στο χάος

admin

Tik Tok προς ΗΠΑ: Θα τα πούμε στα δικαστήρια

admin

Βurn οn: Εργαζόμενοι με …τα φρένα σπασμένα

admin