Image default
Ευρώπη

Ο «σπασμένος» γαλλογερμανικός άξονας χρειάζεται Τουσκ ή/και Τραμπ

Καθώς η ζωτικής σημασίας σχέση μεταξύ των ηγετών Γαλλίας-Γερμανίας, Σολτς και Μακρόν φαίνεται να «σπάει», οι ελπίδες για μια βιώσιμη επιδιόρθωση της κατάστασης στηρίζονται στο τρίγωνο της Βαϊμάρης και ακόμη και στην επιστροφή μιας παλιάς νέμεσης.

Οι σχέσεις μεταξύ των ηγετών των δυο μεγαλύτερων μελών της ΕΕ είναι πιο ψυχρές από ποτέ ύστερα από μια σειρά υπονοούμενων και κρυφών δηλώσεων σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Ένα ιδιαίτερο σημείο διαμάχης έγινε ορατό στη διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, όπου ο Μακρόν έθεσε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, πρόταση η οποία απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Γερμανό καγκελάριο, αντιτιθέμενος στην αποστολή στρατευμάτων ή πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς.

Το θέμα θα εξεταστεί περαιτέρω στη συνάντηση του γαλλογερμανικο-πολωνικού φόρουμ του τριγώνου της Βαϊμάρης, στην οποία συμμετέχουν ο Σολτς, ο Μακρόν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (PO, ΕΛΚ), την Παρασκευή (15 Μαρτίου) στο Βερολίνο.

Η ελπίδα είναι ότι ο Τουσκ θα ωθήσει τους δύο ηγέτες προς τη σωστή κατεύθυνση μιας αρμονικής συνεργασίας μεταξύ τους.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αυξήσει σημαντικά την ανάγκη για συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σε θέματα άμυνας», δήλωσε στο Euractiv ο Γιαν Βέρνερ ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης Jacques Delors Centre, προσθέτοντας ότι «η πίεση είναι μεγάλη».

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν κατ’ αρχήν στενές.

«Πέρα από τους ηγέτες, υπάρχουν ισχυροί δεσμοί σε διάφορα πολιτικά επίπεδα», δήλωσε η Σαμπίν Τιγιέ, γαλλογερμανίδα βουλευτής του κόμματος Renaissance  του Μακρόν και μέλος της κοινής γαλλογερμανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης.

Ο συμπρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νιλς Σμιτ από το SPD του Σολτς(S&D), παραδέχθηκε ότι οι «διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες» μπορούν να κάνουν την πάλη για κοινές θέσεις «να φαίνεται πολύ κουραστική δημοσίως». Αλλά οι δύο χώρες ευθυγραμμίστηκαν στα θεμελιώδη, τόνισε.

Παρά τις πολιτικές διαφορές, αρκετά γαλλογερμανικά υπουργικά tandems διατηρούν σταθερές σχέσεις εργασίας, γεγονός που υπογραμμίζεται από τις πρόχειρες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών, οι οποίες φαίνεται να έχουν προγραμματιστεί για να επιλύσουν και να καλύψουν τις εντάσεις.

Αντίθετα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίες αποτελούν κλειδί για τα θέματα ασφαλείας, εμφανίζονται «βαθιά διαλυμένες», σχολίασε ο Άντον Χοφρέιτερ, πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ και βουλευτής των Πρασίνων.

Τουσκ, Τραμπ και Βαϊμάρη

Ο Χοφρέιτερ ελπίζει ότι «η συνάντηση της Παρασκευής θα αποτελέσει μια νέα αρχή (…) διότι διακυβεύεται η ασφάλεια της Ευρώπης», όπως δήλωσε  στο Euractiv.

Όσον αφορά μια μακροπρόθεσμη λύση, παρατηρητές και από τις δύο πλευρές θεωρούν ότι το τρίγωνο της Βαϊμάρης και ο Τουσκ ως τρίτος ανατολικοευρωπαϊκός παράγοντας αποτελούν το κλειδί για να αρθεί το αδιέξοδο Σολτς-Μακρόν και να επικεντρωθούν στον στόχο της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

«Ο Τουσκ θα αλλάξει την ισορροπία των συμβιβασμών και τη δυναμική της λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Γιαν Βέρνερ.

Σημείωσε επίσης ότι η επανεκλογή του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο θα μπορούσε να «ανακατέψει ουσιαστικά την τράπουλα». Με την απομονωτική του στάση, ο Τραμπ μπορεί να ωθήσει τη Γερμανία μακριά από την Αμερική και πιο κοντά στη Γαλλία, αμβλύνοντας τις γαλλικές ανησυχίες για την εστίαση του Σολτς στη διατλαντική εταιρική σχέση, δήλωσε ο Βέρνερτ.

Ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση για τις εθνικές ευαισθησίες και στις δύο πλευρές.

Οι προοπτικές για κάτι τέτοιο παραμένουν αμφίβολες.

«[Το στυλ του Σολτς και του Μακρόν] είναι διαφορετικό», δήλωσε η Μαρί Κρπατά, συνεργάτης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), στο Euractiv.

Ενώ η προκάτοχος του Σολτς, Άνγκελα Μέρκελ, επαινέθηκε για την ισχυρή πολυμερή επικοινωνία της, η Κρπατά σημείωσε ότι οι Γάλλοι είδαν τον Σολτς ως «λιγομίλητο» και μερικές φορές ακόμη και «διστακτικό και αδρανή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Γερμανία βρίσκεται σε αντίθεση με το «διασπαστικό» πνεύμα του Μακρόν.

«Δεν είναι πλέον η εποχή της Μέρκελ», συνόψισε ένας Γάλλος διπλωμάτης σε συνομιλία με το Euractiv.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin