Image default
Αγορές

Τα μάκρο… δίχασαν τις ασιατικές αγορές

Τα μάκρο… δίχασαν τις ασιατικές αγορές

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων, ανάμεσα στα οποία και η αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ με ταχύτερο από το αναμενόμενο 0,6% τον Φεβρουάριο.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 0,3% για τον γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και αύξηση 0,2% για τον δομικό πληθωρισμό.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε «βουτιά» άνω του 1,5%, επηρεασμένος από τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας, αν και κατέγραψε άνοδο 1,7% σε εβδομαδιαία βάση.

Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο της διευκόλυνσης δανεισμού αμετάβλητο στο 2,5% για έβδομο συνεχόμενο μήνα.

Οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα συνέχισαν να υποχωρούν περαιτέρω τον Φεβρουάριο, παρά τη μείωση ρεκόρ στο βασικό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων τον περασμένο μήνα.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας δήλωσε ότι σε μηνιαία βάση, οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% στις πόλεις πρώτης κατηγορίας, στις οποίες περιλαμβάνονται το Πεκίνο και η Σαγκάη.

Οι τιμές πώλησης υποχώρησαν επίσης 0,3% στις πόλεις δεύτερης κατηγορίας, μια μικρότερη πτώση σε σύγκριση με το 0,4% του Ιανουαρίου. Στις πόλεις τρίτης κατηγορίας, οι τιμές μειώθηκαν 0,4% από τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 1% στις πόλεις πρώτης κατηγορίας, από 0,5% τον Ιανουάριο, αν και η NBS είπε ότι αυτό οφείλεται σε υψηλή βάση.

Οι τιμές των νέων κατοικιών σε πόλεις δεύτερης και τρίτης κατηγορίας μειώθηκαν κατά 1,1% και 2,7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού για έβδομο μήνα, όταν πέρασε τα μεσοπρόθεσμα δάνεια που λήγουν την Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιαπωνίας, η Rengo, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας είναι έτοιμοι για τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji News, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να τερματίσει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων όσον αφορά τους μισθούς.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της BOJ για τη νομισματική πολιτική στις 18-19 Μαρτίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες έκαναν αυξήσεις μισθών που ήταν σημαντικά υψηλότερες από πέρυσι, «ενισχύοντας την άποψη (της BOJ) ότι ο στόχος αύξησης των τιμών κατά 2% είναι πιο πιθανό να επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο».

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου εταιρικών απαντήσεων την Παρασκευή από την Rengo.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδό του σε περίπου δύο εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,33% κλείνοντας στις 38.737,50 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,63% στις 16.685 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 3.054,64 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,60% στις 9.612,75 μονάδες.

Ο Kospi έπεσε 1,91% στις 2.666,84 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.670,30 μονάδες, χάνοντας 0,56%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Κίνα #ιαπωνία #Nikkei #Kospi

Σχετικα αρθρα

Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

admin

Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

admin

Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

admin

Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

admin

Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

admin

Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

admin

Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

admin

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street- Προσπαθεί να ανακάμψει ο Dow

admin

«Κόκκινοι» όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες- Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

admin

Κλυδωνισμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη «σκιά» των εντάσεων μεταξύ Ιράν-Ισραήλ

admin

Μέση Ανατολή και επιτόκια «πληγώνουν» τα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Στο κόκκινο η Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

admin