Image default
Οικονομία

ΤτΕ: Στο 2,3% από 2,5% η ανάπτυξη το 2024 εξαιτίας γεωπολιτικών κινδύνων – Στήριξη από τουρισμό και αναβάθμιση οικονομίας

Σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για εφέτος προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για εφέτος προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η ΤτΕ εκτιμά πλέον ότι εφέτος το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,5%, μετά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2023 στο 2% έναντι του 2,3% που προβλεπόταν αρχικώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προσφάτως η ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, η ΤτΕ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνονται στο τεύχος του Σημειώματος για την Ελληνική Οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  • Στουρνάρας: Αναμφισβήτητα ένα success story διεθνώς η Ελλάδα

Η ΤτΕ επιμένει ότι ο κίνδυνος να υπάρξει μία περαιτέρω διολίσθηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης είναι υπαρκτός (καθοδικός κίνδυνος σύμφωνα με την τρέχουσα ορολογία) εξαιτίας μίας ενδεχόμενης επιδείνωσης της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με τις επακόλουθες επιπτώσεις για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον- (ii) ενός χαμηλότερου του αναμενόμενου ρυθμού απορρόφησης και χρησιμοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ- (iii) σε ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα φρενάρουν τη διαδικασία βελτίωσης της παραγωγικότητας της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο του τουρισμού αλλά και των επιπτώσεων από την αναβάθμιση της οικονομίας, θα συμβάλλουν θετικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Για τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το 2023 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έδειξαν ενίσχυση των καθαρών επιτοκίων εσόδων, η οποία, ωστόσο, υπεραντισταθμίστηκε από τη μείωση των καθαρών εσόδων από εμπορικές συναλλαγές και λοιπά έσοδα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε μέτρια μείωση των καθαρών κερδών.

  • Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 4,3 δισ. και επιτοκιακά έσοδα 8,2 δισ. ευρώ το 2023

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα, ο δείκτης των κόκκινων δανείων NPE των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 4%. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής εξασφάλισης, που εκδίδονται από τις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκαν την εξεταζόμενη περίοδο.

Υποχώρηση των καταθέσεων

Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα έχει επιβραδυνθεί συνολικά.

  • ΤτΕ: «Βουτιά» 5 δισ. ευρώ στις καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο – Σε πτώση και τα δάνεια

Οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται στην ανάλυση, χρησιμοποιούν τα αποθέματα ρευστότητάς τους ενόψει των υψηλότερων επιτοκίων. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, τον υψηλό πληθωρισμό και, πιο πρόσφατα το υψηλό κόστος ευκαιρίας των τραπεζικών καταθέσεων.

Η αύξηση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις έχει επιβραδυνθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων επιτοκίων και της εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης. Τα τραπεζικά δάνεια προς τα νοικοκυριά συνεχίζουν να μειώνονται λόγω απομόχλευσης των στεγαστικών δανείων.

Τα τραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων έχουν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις, ιδίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, μετά από τη σύσφιξη της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin

Φόρουμ Δελφών: Είναι η Ελλάδα επιτέλους σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο;

admin

Λεκκός (Τράπεζα Πειραιώς): Ξένες επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης σπρώχνουν τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ελλειψη ώριμων έργων και πολλαπλοί έλεγχοι καθυστερούν την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χρηματοδοτώντας το μέλλον της Ευρώπης

admin

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές

admin