Image default
Ευρώπη

Η Αυστριακή κληρονόμος που αφήνει 50 αγνώστους να αποφασίσουν την τύχη της περιουσίας της

Η Μαρλέν Ένγκελχορν μεγάλωσε με ανέσεις. Αλλά, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του -, δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στον πλούτο που υπήρχε γύρω της. Πάντα θεωρούσε ότι η περιουσία, που είχε κληροδοτήσει ο Φρίντριχ Ένγκελχορν, ιδρυτής του γερμανικού κολοσσού χημικών BASF, ανήκε στην οικογένειά της και όχι στην ίδια.

Στα τέλη του 2022, ωστόσο, κληρονόμησε 25 εκατ. ευρώ (που ήταν αποκλειστικά για εκείνη) από τη θανούσα γιαγιά της, που ήταν δισεκατομμυριούχος.

Είχε ήδη ιδρύσει την ομάδα TaxMeNow και συμμετείχε σε πρωτοβουλίες υπέρ της αναδιανομής του πλούτου, όπως οι Resource Justice και Patriotic Millionaires. Αλλά η 31χρονη είχε γίνει η ίδια εν μία νυκτί εκατομμυριούχος και όλο αυτό ερχόταν σε κόντρα με όσα πρέσβευε.

#Marlene_Engelhorn pic.twitter.com/YfDAXj0P2G

— Marlene Engelhorn (@MarleneEnglhorn) November 3, 2022

Το Guter Rat αποφασίζει

Είχε λοιπόν μία ιδέα: Να αφήσει 50 αγνώστους να αποφασίσουν πώς θα δωρίσει τα χρήματά της. Όλοι αυτοί οι άγνωστοι είναι Αυστριακοί και θα συναντηθούν για πρώτη φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο στο Σάλτσμπουργκ.

Η ομάδα των 50 φέρει την ονομασία Guter Rat ή Καλό Συμβόυλιο και επελέγησαν από την εταιρεία ερευνών Foresight, ώστε να υπάρχει ευρεία γκάμα εκπροσώπησης με βάση την ηλικία, το κοινωνι-οικονομικό προφίλ, το φύλο, τη φυλή και άλλους δημογραφικούς παράγοντες.

«Πιο δημοκρατική διαδικασία»

Ο στόχος της Ένγκελχορν δεν είναι απλά να χαρίσει τα 25 εκατ. δολάρια, αλλά να ανοίξει μία συζήτηση για τις οικονομικές ανισότητες.

Δηλώνει εξοργισμένη για το γεγονός ότι η κληρονομιά που έλαβε δεν φορολογήθηκε. Η Αυστρία κατήργησε τον φόρο κληρονομιάς το 2008.

Επιπλέον δηλώνει ότι δεν θεωρεί την παραδοσιακή φιλανθρωπία καλή λύση, γιατί και πάλι δίνει σε εκείνη υπερβολική εξουσία.

«Είμαι ένας άνθρωπος, ένα μυαλό. Για εμένα είναι μία ανακούφιση να ξέρω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία (της απόφασης από 50 άτομα) η αναδιανομή του πλούτου θα είναι πιο νομιμοποιημένη και πιο δημοκρατική από ό,τι θα ήταν εάν αποφάσιζα μόνο εγώ», δήλωσε στο -.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Η Ένγκελχορν μεγάλωσε πηγαίνοντας σε ιδιωτικά σχολεία και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου σπούδασε γερμανική λογοτεχνία και γλώσσα. Σκέφτηκε την ιδέα για το Guter Rat αφού διάβασε για τις συνελεύσεις πολιτών, ένα δημοκρατικό εργαλείο που κερδίζει δημοτικότητα στην Ευρώπη. Ελλείψει φορολογίας, φαινόταν ο πιο δίκαιος τρόπος να μοιραστεί τον πλούτο της.

«Η φιλανθρωπία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη μόνο όταν μπαίνει και η ίδια στο μικροσκόπιο». «Ανυπομονώ να με φορολογήσει η κυβέρνησή μου. Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό σύντομα. Αλλά πρέπει αυτός ο πλούτος να αναδιανεμηθεί στην κοινωνία».

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin