Image default
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Εθνικός διάλογος τώρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Τις βασικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης περιέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ημερίδα που οργάνωσε το Ινστιτούτο του κόμματος In Social για την “αξιοβίωτη Ελλάδα 2030”.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξήγησε με την παρέμβασή του ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη παρουσιάσει δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων (με την πρόσφατη εκδήλωση στον Έβρο), τόνισε ωστόσο ότι σκοπεύει να προκαλέσει εθνικό διάλογο για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης και του περιβάλλοντος, επέκρινε την κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα πολιτικές της και έκανε λόγο για τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ να κάνει “άλμα νίκης” σε κάθε πεδίο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που πήρε στη συνέχεια το λόγο συμφώνησε με τις επισημάνσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, εστίασε στις αναγκαίες στοχεύσεις και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έψεξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι κοιτάζει για το συμφέρον των λίγων και έκλεισε προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα παλέψει για ένα έχει μια νικηφόρα πορεία όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις άλλες αναμετρήσεις.

6149361

Στην εκδήλωση, όπου μίλησαν ειδικοί επιστήμονες και πανεπιστημιακοί, παρέστησαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης- το γεγονός ότι δεν ήταν στους ομιλητές της ημερίδας ως αρμόδιος Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ είχε στρέψει νωρίτερα τους προβολείς του ενδιαφέροντος στην κινητικότητα που παρατηρείται εντός του κόμματος. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι στο πάνελ των ομιλητών θα έπρεπε να είναι, εκτός από τον αρμόδιο Τομεάρχη, και ο Χάρης Δούκας (ως τέως τομεάρχης Ενέργειας και περιβάλλοντος) καθώς και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος – να σημειωθεί- σήμερα το βράδυ παρουσιάζει το βιβλίο του σε εκδήλωση στην Καλαμάτα.

Ο κ. Ανδρουλάκης με την ομιλία του εστίασε στους 4 βασικούς πυλώνες του αναγκαίου σχεδίου για το περιβάλλον. Ο πρώτος, όπως είπε, αφορά στο όραμα για το περιβάλλον που θέλουμε, ο δεύτερος τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο τρίτος το αναπτυξιακό πλαίσιο και ο τρίτος απαντά στο ερώτημα “με ποιους πάμε και ποιους θα αφήσουμε”. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι δεν αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος όλων, υπογράμμισε το “μήνυμα” ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για να μείνουν οι Κυκλάδες ένα εθνικό κόσμημα, προστατεύοντας το περιβάλλον και εστίασε στα βασικά σημεία της κυκλικής οικονομίας σε σχέση με το περιβάλλον. Σε σημείο της ομιλίας του έκανε δε αναφορά στο Χάρη Δούκα, τονίζοντας ότι “χαίρομαι που εκλέχτηκε στην Αθήνα ένας Δήμαρχος που έχει ψηλά τα θέματα του περιβάλλοντος”.

Ανοίγοντας την ημερίδα του In Social «Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030- Εθνικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον» ο Παναγιώτης Δημόπουλος, τέως Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, καθηγητής Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών – θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- επισήμανε την ανάγκη ενός εθνικού διαλόγου για τη μεγάλη πρόκληση της εποχής. «Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές έφεραν δυστυχώς στο σπίτι μας τους κινδύνους που η επιστημονική κοινότητα επισήμαινε εδώ και δεκαετίες. Το περιβάλλον βρίσκεται σε κρίση και η κοινωνία κατ’ επέκταση γιατί αυτό συνιστά υποβάθμιση των φυσικών πόρων, ένα γεγονός που σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της κλιματικής κρίσης οδηγεί σε επιπτώσεις που πολλές φορές είναι και μη αναστρέψιμες και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία» σημείωσε προλογικά ο κ. Δημόπουλος.

«Ο εθνικός διάλογος για το περιβάλλον είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια.Ή κάνουμε πρόοδο όλοι μαζί ή χάνουμε όλοι μας» πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα «Κλιματική αλλαγή και ανθεκτικότητα», ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να καταδείξει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έφερε ένα παράδειγμα για τις επιπτώσεις της στη γεωργία: «Το 2011 οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ήταν 57 εκατομμύρια ευρώ και τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει στα 352 εκατομμύρια».

«Θέλουμε τον αγρότη να παράγει. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι ένα δίχτυ ασφάλειας για τον αγρότη, γιατί όσα λεφτά και να βρουμε αν συνεχίσουν έτσι τα μοντέλα, πάλι δεν θα φτάνουν» σημείωσε και πρόκρινε: Αλλαγή τεχνικών καλλιέργειας και αλλαγή ποικιλιών σε κάποιες καλλιέργειες μετά από επιστημονικές μελέτες εστιασμένες σε κάθε περιοχή. «Η βιοποικιλότητα είναι η λύση στην κλιματική αλλαγή» κατέληξε ο κ. Γαρδικιώτης.

Ακολούθως, ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Ε.Κ.Π.Α., Κώστας Καρτάλης, αναφερόμενος στις βιώσιμες πόλεις, είπε ότι σίγουρα δεν μπορεί να ληφθεί ως παράδειγμα βιώσιμης πόλης αυτό της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι «τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής είναι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

«Οι πόλεις έχουν έναν διπλό ρόλο. Αφενός, μεν, επειδή συμβάλλουν κατά 50% σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και, αφετέρου, πρέπει να φτιάξουν την ανθεκτικότητά τους. Να φτιάξουν μέτρα και δράσεις για να γίνουν πιο ανθεκτικές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Καρτάλης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ένας στερεοτυπικός τρόπος για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα μιας πόλης λόγω των επιμέρους διαφοροποιήσεων, όπως για παράδειγμα το πολεοδομικό της σχέδιο.

«Χρειάζεται να έχεις πολλά μικρά και μεσαία πάρκα μέσα στις πόλεις για να μπορέσεις να δημιουργήσεις αυτό που καλούμε ως “διαδρόμους αερισμού”», σημείωσε. Επιπλέον, ανάφερε ότι αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός που «τρέχει» σήμερα στις πόλεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους κινδύνους και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, «χρειάζεται μια άλλη ματιά», όπως είπε, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα μείωσης της παρουσίας του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης επέμεινε ότι «στην ενέργεια είναι κρίσιμες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν» συμπληρώνοντας ότι «εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο τι μπορεί να γίνει στη δική μας χώρα και κατά πόσο οι παρεμβάσεις που γίνονται μπορούν να δώσουν ένα ενεργειακό σύστημα, το οποίο είναι ανθεκτικό».

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας για το 2050 από τα μέτρα τα οποία βάζει συνολικά, υπολογίζει ότι η εξοικονόμηση θα δώσει περίπου το 25% της μείωσης των εκπομπών και από αυτό το 25% το μισό κομμάτι από αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και το άλλο μισό από αλλαγές τεχνικής φύσεως», ανέφερε υπογραμμίζοντας την ανάγκη επικράτησης εν τέλει των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι των υφιστάμενων ορυκτών καυσίμων.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, ανέδειξε πως «έχουμε θεωρήσει ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα γίνει βάζοντας φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, το οποίο είναι ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας.Δίπλα σε αυτό υπάρχουν οι μεταφορές, οι οποίες δεν θα πρέπει απλώς να γίνουν ηλεκτρικές, αλλά να γίνουν συλλογικά μέσα μεταφοράς. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερο πράσινο στις πόλεις, περισσότερο χώρο για τους πολίτες και αυτό δεν γίνεται απλώς για να έχουμε καλύτερη ζωή, είναι απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην προστασία της βιοποικιλότητας, στα οικοσυστήματα, στα θαλάσσια οικοσυστήματα», σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης, υπογραμμίζοντας: «Όχι απλώς επειδή πρέπει ή επειδή το επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά γιατί είναι η πιο αποδοτική ασπίδα μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, Γιώργος Ηλιόπουλος, τόνισε την ανάγκη «να επαναχρησιμοποιούμε στο μέγιστο δυνατό τα υλικά, που έχουμε στην κατοχή μας. Άρα να μην έχουμε μιας χρήσης μόνο υλικά, αλλά πολλαπλών».

«Η κυκλική οικονομία που δίνει έμφαση στην μείωση των αποβλήτων, προσφέρει όχι μόνο τις περιβαλλοντικές ευκαιρίες για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ταφή, η οποία γίνεται χρόνια στη χώρα μας σε πολύ μεγάλα ποσοστά – άνω του 75% – και λιγότερα από 25% ανακυκλώνουμε», πρόσθεσε, ενώ στην Ευρώπη ισχύουν αντίστροφα ποσοστά.

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε τη συμβολή των δήμων σε αυτή τη διαδικασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να ξέρουμε τις επιδόσεις τους, καλές ή κακές», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να ενισχυθεί η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ειδήσεις σήμερα:

Υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας, λέει ο Δένδιας για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα στον Κόλπο του Άντεν

Στα ύψη και φέτος τα ναύλα παρότι έπεσαν οι τιμές στα καύσιμα

The Godfather: 52 χρόνια από το αριστούργημα του Κόπολα – Η Μαφία, η οικογένεια και ο παραλληλισμός με την ισχύ των ΗΠΑ

Σχετικα αρθρα

Απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας στη Γερμανία επιβλήθηκε στον Βαρουφάκη μετά από ομιλία του στο Βερολίνο

admin

Ανδρουλάκης: Καμία σταθερότητα δεν κρίνεται στην κάλπη της 9ης Ιουνίου

admin

Κασσελάκης: Πληρώνουμε όπως η Σουηδία, αγοράζουμε όπως η Βουλγαρία και υπάρχει ελάχιστη ιδιωτική επένδυση

admin

Ανδρουλάκης: «Καμία σταθερότητα δεν κρίνεται την 9η Ιουνίου»

admin

Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: Καμία συζήτηση έξω από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για το Κυπριακό

admin

Θεοδωρικάκος στο Φόρουμ Δελφών: Εθνικές προτεραιότητες το δημογραφικό και ο παγκόσμιος Ελληνισμός

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη

admin

Ανδρουλάκης: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση»

admin

Οικονόμου στον ΣΚΑΪ: Οι Eυρωεκλογές δεν είναι πλάκα, έχουν διακύβευμα και διλήμματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα

admin

Θεμιστοκλέους: Το σύστημα «ris pac» σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα

admin

Μακρή στον ΣΚΑΪ: Μέσω της εφορίας θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που προκαλούν τα παιδιά τους στο σχολείο

admin

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

admin