Image default
Οικονομία

Χιλιάδες παραβάσεις παρά την Ψηφιακή Κάρτα εργασίας

Παραβάσεις και στην Ψηφιακή Κάρτα εντοπίζουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στο πρώτο δίμηνο του έτους, γεγονός ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει σε σχέση με την υπερωριακή και αδήλωτη απασχόληση, αλλά και τις υπερβάσεις ωραρίων.

Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους είναι αποκαλυπτικοί της εικόνας που διαμορφώνεται στους χώρους εργασίας: Μόνο για τον τομέα των εργασιακών σχέσεων πραγματοποιήθηκαν 6.636 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 1.944 κυρώσεις, με συνέπεια να επιβληθούν πρόστιμα 5.850.440 ευρώ. Από αυτές τις κυρώσεις, όμως, περισσότερες από τις μισές, ακριβέστερα οι 1.041 (ποσοστό 53,54%), αφορούσαν παραβάσεις στα ωράρια και στη «μαύρη» απασχόληση.

Αντίστοιχα, από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τα 3.967.980 ευρώ (ποσοστό 67,82%) αφορούσαν αυτές ακριβώς τις παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, μόνο για αδήλωτη εργασία οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ εντόπισαν 167 παραβάσεις, για τις οποίες επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.827.000 ευρώ.

Άλλες 566 παραβάσεις εντοπίστηκαν στους πίνακες προσωπικού, γεγονός που σχετίζεται με υπερωριακή απασχόληση, που δεν καταγράφηκε όπως έπρεπε και δεν αποδόθηκε στους δικαιούχους. Ειδικά γι’ αυτές τις παραβάσεις, το συνολικό πρόστιμο που επιβλήθηκε ανήλθε στο 1.277.880 ευρώ. Ξεχωριστός έλεγχος, όμως, έγινε από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης και για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Εκεί διαπιστώθηκαν άλλες 308 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 863.100 ευρώ.

Έτσι, μόνο για τα ζητήματα υπερβάσεων ωραρίου και μαύρης απασχόλησης τα πρόστιμα του πρώτου διμήνου ξεπέρασαν τα 3,96 εκατ. ευρώ.

Η συνολική εικόνα

Μαζί με τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας που ελέγχουν ειδικά κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και τους ξεχωριστούς ελέγχους που πραγματοποιούν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, προκύπτει ότι συνολικά στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 12.212 έλεγχοι. Από αυτούς προέκυψαν 2.689 κυρώσεις, που απέφεραν πρόστιμα ύψους 6.744.784 ευρώ.

Το ψηφιακό μοντέλο

Αξίζει να επισημανθεί ότι ειδικά για την Ψηφιακή Κάρτα, είναι περιορισμένος ο αριθμός των κλάδων που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία. Συγκεκριμένα, υποχρέωση χρήσης αυτού του μοντέλου καταγραφής της ώρας άφιξης και αναχώρησης από τον χώρο εργασίας έχουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, οι εταιρείες φύλαξης και ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και οι ΔΕΚΟ Μεταφορών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, Hellenic Train και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού).

Συνεπώς, σε αυτούς τους φορείς πραγματοποιούνται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας για να διαπιστωθεί αν τηρείται η ομαλή λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας. Υπολογίζεται ότι συνολικά σε αυτή τη φάση κυμαίνονται στα επίπεδα των 100.000 οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία.

Ωστόσο, σύντομα ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τους 600.000, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε λιανικό εμπόριο και βιομηχανία. Εάν δεν δοθεί παράταση, αρχικά τον Απρίλιο και στη συνέχεια τον Μάιο, θα ενταχθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Σχετικα αρθρα

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin