Image default
Ευρώπη

Κίνα: Πώς το Tinder μετατρέπεται σε εργαλείο αναζήτησης εργασίας

Σε ένα ασυνήθιστο μέρος στρέφονται οι νέοι στην Κίνα, οι οποίοι αναζητούν εργασία, προκειμένου να βρουν βοήθεια: στο Tinder.

Η Jade Liang, φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών στη Σαγκάη, αποφάσισε να ξεσκονίσει τον λογαριασμό της στην εφαρμογή γνωριμιών αφού έκανε αίτηση σε περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Το είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως για την συνηθισμένη λειτουργία του, αλλά τώρα το βρίσκει χρήσιμο για να συνδεθεί με συναδέλφους της για χαλαρά «coffee chats».

«Απλώς «ταίριαξα» με άτομα του κλάδου στον οποίο φιλοδοξώ να ενταχθώ» που είναι η τεχνολογία, δήλωσε η 26χρονη Liang, η οποία δήλωσε στο NBC News ότι ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της μόλις αρχίσει να συνομιλεί με ταίρι στο διαδίκτυο και ότι βρίσκει την ανταπόκριση γενικά φιλόξενη.

Καταφεύγουν σε μη συμβατικές μεθόδους

Η Liang είναι ανάμεσα στους νέους που αναζητούν εργασία στην Κίνα που καταφεύγουν σε μη συμβατικές μεθόδους λόγω του σκληρού ανταγωνισμού. Ορισμένοι άνεργοι ενήλικες εργάζονται ακόμη και ως «παιδιά πλήρους απασχόλησης» για τους γονείς τους, κάνοντας δουλειές και εκτελώντας θελήματα με αντάλλαγμα την οικονομική υποστήριξη.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων. «Δεν μπορούμε να μην αισθανθούμε ένα κύμα ενθουσιασμού όταν συναντάμε κάποιον που εργάζεται στον ίδιο κλάδο, ακόμη και κατά την περιήγηση σε μια εφαρμογή γνωριμιών», δήλωσε η Joy Geng, μια πρόσφατη απόφοιτος βρετανικού πανεπιστημίου που τώρα ζει στο Πεκίνο.

Η Liang σκέφτηκε για πρώτη φορά το Tinder ως εργαλείο αναζήτησης εργασίας, αφού είδε μια viral ανάρτηση στο Xiaohongshu, το αντίστοιχο του Instagram στην Κίνα, από μια χρήστη που είπε ότι είχε βρει με επιτυχία δουλειά χρησιμοποιώντας μια κινεζική εφαρμογή γνωριμιών. Παρόμοιες αναρτήσεις που προτείνουν εφαρμογές γνωριμιών ως τρόπο εύρεσης εργασίας δεν είναι ασυνήθιστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων με ρωτούν πώς γνωρίζω την κενή θέση – Εγώ: Tinder», έγραφε ένα ευρέως διαδεδομένο meme πέρυσι.

Αν και το Tinder είναι μία από τις πολλές ξένες εφαρμογές που είναι αποκλεισμένες στην ηπειρωτική Κίνα, οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό χρησιμοποιώντας VPN.

«Χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών, μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η Liang. «Κανονικά, χρειαζόμαστε μεγάλο χρονικό διάστημα για να έρθουμε κοντά με τους ανθρώπους. Αλλά με τις εφαρμογές γνωριμιών, κάνετε παρέα με αγνώστους για μερικές ώρες και μπορούν ήδη να σας δώσουν τόνους προσωπικών τους πληροφοριών».

Η Γκενγκ δήλωσε ότι οι αναζητούντες εργασία ενδέχεται επίσης να στρέφονται στο Tinder επειδή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο LinkedIn, το οποίο είναι επίσης μπλοκαρισμένο στην Κίνα, αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη χώρα το 2021.

Η Liang δήλωσε ότι παρόλο που μπορεί να έχει πρόσβαση στο LinkedIn χρησιμοποιώντας ένα VPN, δοκίμασε το Tinder επειδή διαπίστωσε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι αναζήτησης εργασίας την είχαν απογοητεύσει.

«Το Tinder δεν είναι χώρος προώθησης επιχειρήσεων για να προσπαθήσουν να βγάλουν χρήματα», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωσή του στο NBC News.

- CNBC

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin