Image default
Οικονομία

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

Fed και η ΕΚΤ φαίνονται έτοιμες να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των επιτοκίων – Το καμπανάκι της BIS για αποπληθωρισμό.

Fed και η ΕΚΤ φαίνονται έτοιμες να σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των επιτοκίων φέτος, όπως εκτιμά ο Αγκουστίν Κάρστενς γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Ο επικεφαλής της BIS, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει πολύ εντυπωσιακή πρόοδο στηn καταπολέμηση του πληθωρισμού και υπονόησε ότι θα μπορούσαν σύντομα να στραφούν προς μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Αν όλα πάνε καλά, νομίζω ότι, σίγουρα φέτος, θα δούμε σημαντική πρόοδο, ιδίως προς το δεύτερο μέρος του έτους», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας… των κεντρικών τραπεζών.

Πάντως, προειδοποίησε ότι το τελευταίο μίλι στην πορεία του αποπληθωρισμού είναι πιθανό να αποδειχθεί το πιο δύσκολο. «Κάναμε τη σύσφιξη, αλλά η επίδραση στην υπόλοιπη οικονομία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η αβεβαιότητα έγκειται στο πόσο μεγάλη θα είναι η επίπτωση», υπογράμμισε. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να είναι πολύ παρατηρητικοί όσον αφορά την πορεία του αποπληθωρισμού και πρέπει να συνεχίσουν μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η δουλειά» επεσήμανε.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει σε κεντρικές τράπεζες, το οποίο «υποβοηθά τη διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία και δρα ως μια τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες». Δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο καμίας εθνικής κυβέρνησης. Λειτουργεί ως τράπεζα και φόρουμ για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ως εκ τούτου έχει στενή επαφή με τις νομισματικές πολιτικές τους. Δεν ασκεί επιρροή στη λήψη αποφάσεων από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Σχετικα αρθρα

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin