Image default
Ευρώπη

Επίθεση γοητείας από το ΝΑΤΟ ενόψει αμερικανικών εκλογών

Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ είναι υψηλή και οι επενδύσεις της Ευρώπης στην άμυνα είναι υψηλότερες από ποτέ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια κίνηση να απορρίψει οποιοδήποτε ίχνος κριτικής από την Ουάσινγκτον.

Κάθε άνοιξη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των αμυντικών δαπανών των συμμάχων και την υποστήριξη της στρατιωτικής συμμαχίας.

Φέτος, η ομιλία του ήταν λίγο διαφορετική. Έλαβε χώρα μόλις λίγους μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και την παραμονή της 75ης επετείου της στρατιωτικής συμμαχίας, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο εξακολουθεί να εμποδίζει την καταβολή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλη τη συμμαχία είναι υπέρ του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας. «Μόνο το 13% ψήφισε κατά και πάνω από το 82% των πολιτών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται».

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε μόνο τα ποσοστά των ΗΠΑ και δεν ανέφερε τις θέσεις της Ευρώπης και του Καναδά. Η κίνηση αυτή τροφοδοτεί το πρόσφατο αφήγημα στο αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει σε όποιον και αν κάθεται στον Λευκό Οίκο ότι δεν αποτελεί βάρος, αλλά μάλλον πλεονέκτημα.

Τα σχόλιά του ακολουθούν μια σειρά παρόμοιων δηλώσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες, με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να αυξάνουν τα δημόσια μηνύματά τους προς τις ΗΠΑ, για να τους καθησυχάσουν ότι οι Ευρωπαίοι παίρνουν στα σοβαρά την ασφάλειά τους, δεν βασίζονται αποκλειστικά στους Αμερικανούς, αλλά αντιθέτως παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε τον περασμένο μήνα, ότι ένα ρεκόρ 18 μελών από τα 32 θα επιτύχουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που δαπανάται για την άμυνα φέτος.

Η επισήμανση αυτών των αριθμών ήταν μια κίνηση για να κατευνάσει τις ανησυχίες που εξέφρασε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν το μερίδιό τους από την αύξηση των αμυντικών δαπανών και ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βοηθήσουν τις χώρες που δεν πληρούν τον στόχο του 2%.

Επικείμενες αυξήσεις

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αναθεώρησε επίσης τα στοιχεία που παρουσίασε μόλις πριν από έναν μήνα.

Αν και οι προβλέψεις του Ιανουαρίου προέβλεπαν προϋπολογισμό 380 δισ. δολαρίων που εμπρόκειτο  να δαπανηθούν για την άμυνα από τους Ευρωπαίους και τους Καναδούς το 2024, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι με την αύξηση των οικονομικών δεσμεύσεων, το ποσό θα  ανέλθει στα 470 δισ. δολάρια μόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του συνολικού ΑΕΠ των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμαχίας.

Με τον σκεπτικιστή του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ να καραδοκεί ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους υποψηφίους του να είναι στήθος με στήθος με αυτούς του Μπάιντεν, τα πρόσφατα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για να γοητεύσουν τους Ρεπουμπλικάνους και να συγκεντρώσουν υποστήριξη για το ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι αναμένει να δει τα στοιχεία να αυξάνονται πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Θα παρουσιάσει μια ενημέρωση πριν από τότε, διότι τους επόμενους μήνες «θα έχουμε περισσότερους αριθμούς, επειδή θα υπάρξουν νέες αποφάσεις», είπε.

«Περισσότεροι σύμμαχοι κάνουν νέες συνεισφορές στον προϋπολογισμό για το 2024, (…) Ελπίζω ότι οι αριθμοί θα βελτιωθούν περαιτέρω μέχρι τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον».

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin