Image default
Οικονομία

Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια – Η πρώτη αύξηση έπειτα από 17 χρόνια

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διαμόρφωσε το επιτόκιο από το αρνητικό-0,1% σε ένα εύρος μεταξύ 0% και 0,1%, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταργήσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, σφίγγοντας τη νομισματική της πολιτική εν μέσω επίμονου πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διαμόρφωσε το επιτόκιο, από το αρνητικό -0,1%, σε ένα εύρος μεταξύ 0% και 0,1%, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι καταργεί τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, ένα μηχανισμό με τον οποίο ήλεγχε την κίνηση στο κόστος δανεισμού των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Στην ανακοίνωσή της, η νομισματική αρχή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τις αγορές JGB (ιαπωνικά κρατικά ομόλογα), διατηρώντας «σε γενικές γραμμές τις ίδιες ποσότητες με πριν». Ωστόσο, θα διακόψει τις αγορές ETFs (exchange traded funds) και ιαπωνικών REITs (real-estate investment trusts) και θα περιορίσει σταδιακά τον αριθμό των αγορών CP (commercial papers) και εταιρικών ομολόγων για να τις διακόψει οριστικά σε περίπου έναν χρόνο.

  • Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια μετά από 17 χρόνια – Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

Βάσει του τρέχοντος οικονομικού κλίματος, η BOJ «αναμένει ότι οι διευκολυντικές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».

«Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει πετύχει μέτρια ανάκαμψη», σημειώνει η BOJ, «αν και έχει παρατηρηθεί κάποια αδυναμία». Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει, πάντως, ότι στο άμεσο μέλλον η οικονομία «θα συνεχίσει να ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό».

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El- Erian έγραψε ότι τα μέτρα ήταν αναμενόμενα και ότι δεν περιλάμβαναν κάποια αναφορά στα επόμενα βήματα που θα γίνουν στο μακρύ ταξίδι ομαλοποίησης της πολιτικής.

The Bank of #Japan’s policy measures are as expected, including a rate hike from -0.1% to 0.0-0.1% and ending the YCC regime.
As regards the accompanying statement:
These steps were packaged relatively dovishly, including no mention of future steps in a long normalization… https://t.co/9DzBnuOWsW

— Mohamed A. El-Erian (@elerianm) March 19, 2024

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε το ανορθόδοξο βήμα να ρίξει το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει τον δανεισμό και να κινητοποιήσει τη στάσιμη οικονομία. Τα αρνητικά επιτόκια -που είδαμε κι από άλλες κεντρικές τράπεζες σε κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες- σημαίνουν πως οι καταθέτες πρέπει να πληρώσουν για να φυλάξουν τα χρήματά τους στην τράπεζα και οι δανειολήπτες μπορούν να πάρουν πολύ εύκολα δάνεια, γεγονός που τους ωθεί προς τις δαπάνες.

Σχετικα αρθρα

Βενζίνη: Στα 2 ευρώ το λίτρο οι τιμές στα πρατήρια

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin

Πώς θα αυξηθεί το «αποτύπωμα» της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία – Η σημασία των cluster

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το Καλάθι του Πάσχα

admin

Οι φόβοι για τις οικονομίες και την τιμή του πετρελαίου

admin

Τετραήμερη εργασία: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι συμφωνούν

admin

Οι ΑΠΕ «έδωσαν» 6 δισ. στην οικονομία και 5 GW φθηνής πράσινης ενέργειας

admin

Έρχεται θερμό δημοσιονομικά καλοκαίρι: Οι ημερομηνίες – κλειδιά

admin

Γιατί είναι υποτονικές οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

admin

Ρεύμα: Μείωση 12% των τιμών τον Μάρτιο – Μεγαλύτερη «βουτιά» ανάμεσα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες

admin

Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Η νέα εστία στη Μέση Ανατολή – Οι κίνδυνοι και τα σενάρια

admin

Καθυστερεί η τακτοποίηση των συνταξιούχων με χρέη

admin