Image default
Επιχειρήσεις

Morgan Stanley: Τι άκουσαν οι επενδυτές στο Λονδίνο από τους Ελληνες τραπεζίτες

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο και τα συμπεράσματα ήταν θετικά για τον κλάδο. Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, οι εγχώριες μετοχές και οι τράπεζες από την Πολωνία συνεχίζουν να είναι οι κορυφαίες επιλογές τους.

Ο αμερικανικός οίκος εξηγεί ότι τα πέντε μηνύματα από το συνέδριο είναι:

  1. Οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης δανείων,
  2. Η διαχειρίσιμη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους,
  3. Η ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού,
  4. Η απόδοση κεφαλαίου ROTE,
  5. Η επιστροφή της ανταμοιβής των μετόχων.

Η αλλαγή που παρατήρησε η Morgan Stanley είναι ότι οι επενδυτές πλέον συμφωνούν με τις θετικές απόψεις της, αλλά ότι η άνοδος από εδώ και πέρα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι η λιγότερο ελκυστική μετά το 2023 και ότι η συνέχεια της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών να είναι προαπαιτούμενο για τη συνέχεια της ανόδου για ελληνικές τράπεζες. Το κλειδί, σε κάθε περίπτωση, είναι οι αμοιβές των μετόχων και πάλι.

Τι ανέφερε η Εθνική Τράπεζα στο συνέδριο

· Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε τις προοπτικές αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων σε υψηλότερο τέμπο από τις ανταγωνίστριες τράπεζες με αρωγό τις εταιρικές χορηγήσεις και μετά το 2025 την αύξηση των δανείων λιανικής.

· Η υποτονική ζήτηση στεγαστικών δανείων στην ελληνική αγορά σχετίζεται με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και τελικά αυτό οδηγεί σε υψηλότερες τιμές και θα προσελκύσει επενδύσεις σε νέες κατοικίες.

· Τα εκ νέου εξυπηρετούμενα δάνεια (reperforming χορηγήσεις) μπορεί να αποτελέσουν μεγάλη πηγή δυνητικής ανόδου και η αγορά θα μπορούσε να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ αλλά περιλαμβάνεται στο guidance.

· Θα διανείμει μερίσματα φέτος από τα κέρδη του 2023 και το επόμενο έτος θα αυξήσει τη διανομή μερισμάτων για να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ικανότητά της να διανέμει μερίσματα περιορίζεται μόνο από τις κανονιστικές ρυθμίσεις και θα επιδιώξει και άλλους τρόπους ανταμοιβής των μετόχων, όπως π.χ. επαναγορές.

Τι ειπώθηκε από τη Eurobank στο συνέδριο

· Η διοίκηση έκανε λόγο για τις πιέσεις στην τιμολόγηση των επιχειρηματικών δανείων, δεδομένου του αυξημένου ανταγωνισμού. Για τα επόμενα τρία χρόνια, έκανε λόγο για μια μείωση 50 μ.β. των εταιρικών περιθωρίων, η οποία είναι μια σχετικά συντηρητική παραδοχή. Η ζήτηση για εταιρικών δανείων θα είναι αρκετά υψηλή στην Ελλάδα.

· Παρά τις συχνές συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή των reperforming δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η Eurobank υπογράμμισε ότι δεν συμπεριλαμβάνει αυτή την επιλογή στο επιχειρηματικό της σχέδιο.

· Σε σχέση με τις συνέργειες με την Ελληνική Τράπεζα, υπάρχει δυνητική υπεραξία στην Eurobank για το 2024-2026 σε θέματα κόστους, αξιοποίησης της πλεονάζουσας ρευστότητας και εσόδων. Στόχος της τράπεζας είναι να αποκτήσει ποσοστό άνω του 55% στην Ελληνική Τράπεζα στο μέλλον. Η εταιρεία συνεχίζει να θεωρεί ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία είναι οι βασικές αγορές της και δεν στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση για να γίνει παγκόσμιος παίκτης.

· Σχεδιάζει να εκδώσει 1,1 δισ. ευρώ ομόλογα υψηλής διαβάθμισης το β’ τρίμηνο και το β’ εξάμηνο φέτος σε δύο εκδόσεις. Για την αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου, η Eurobank καθοδήγησε σε έως και 20 μ.β. επίπτωση από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.

· Όσον αφορά τα μερίσματα, η Eurobank σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τη διανομή σε 50%. Ο αναβαλλόμενος φόρος στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας θα λήξει το 2041, ενώ το 2026, η τράπεζα αναμένει ότι δεν θα συμμετέχουν περισσότερο από 28% επί των εποπτικών κεφαλαίων.

Τι εκτίμησε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς

· Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες τράπεζες για να επωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την πλευρά της λιανικής τραπεζικής, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει περιορισμένη ανάπτυξη, ενώ σημείωσε ότι η πλειονότητα των αγορών κατοικιών βασίζεται σήμερα με ίδια κεφάλαια.

· Η ευκαιρία της πιστωτικής ανάπτυξης μέσα από τα reperforming δάνεια υφίσταται, καθώς αυτά τα δάνεια θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 30 δισ. ευρώ.

· Τα χαμηλά beta καταθέσεων της τράπεζας έχουν υποστηριχθεί από τη σταθερή καταθετική βάση και στο μέλλον μπορεί να διατηρήσει το μίγμα καταθέσεων της.

· Η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την ψηφιακή της τράπεζα Snappi, στην οποία προσανατολίζεται να δαπανήσει επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Snappi θα έχει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια και θα μπορεί να αναπτύξει το πρόγραμμα γρήγορα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη.

· Δεδομένης της καθοδήγησης για οργανική δημιουργία καθαρών κερδών ύψους 1 δισ. ευρώ, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδος στις υποθέσεις για τη διανομή μερίσματος. Αναμένει ότι η Γενική Συνέλευση των μετόχων θα επικυρώσει το μέρισμα του 2023 έως τον Ιούνιο, και μέχρι το 2026, αναμένει να παράγει απόδοση περίπου 12% (μη προσαρμοσμένη) και περίπου 14% προσαρμοσμένη για τα πλεονάζοντα κεφάλαια.

· Αναφορικά με τον αναβαλλόμενο φόρο εκτιμά ότι θα μειωθεί σε περίπου 45% έως το 2026.

Τι εκτίμησε η η διοίκηση Alpha Βank στο συνέδριο

· Η Alpha αναμένει μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, κυρίως λόγω των υψηλότερων beta καταθέσεων και λόγω της μετατόπισης από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις. Αυτό αποτελεί όμως μια συντηρητική υπόθεση κρίνοντας από τις τρέχουσες συνθήκες.

· Η διοίκηση υπογράμμισε ότι δεν έχει σημαντική έκθεση διατραπεζικού δανεισμού, γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια της τράπεζας δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ, όσο στις άλλες ελληνικές τράπεζες.

· Αναφορικά με τα δάνεια, η τράπεζα υπογράμμισε ότι παρά τον έντονο ανταγωνισμό για τα επιχειρηματικά δάνεια, η τράπεζα δεν έκανε συμβιβασμούς στα περιθώρια των επιχειρηματικών δανείων. Για το μέλλον, η τράπεζα αναμένει αυξημένες πιέσεις στα περιθώρια των επιχειρηματικών δανείων.

· Για την ελληνική αγορά στεγαστικών δανείων εντοπίζει έλλειψη προσφοράς που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση και αυτό αποτελεί τον κύριο μοχλό αύξησης των τιμών των ακινήτων το 2023.

· Για τις διανομές κεφαλαίου, η τράπεζα αναφέρθηκε ότι σχεδιάζει δείκτη διανομής μερισμάτων από τα καθαρά κέρδη άνω του 25% κεφαλαιοποίησης της μεταξύ των ετών 2024 και 2026. Στο μέλλον, οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν μερίσματα σε μετρητά, καθώς και δυνατότητες για επαναγορές μετοχών.

· Η τράπεζα θα επιδιώξει να επενδύσει σε δραστηριότητες διαχείρισης περιουσίας στην Ελλάδα.

· Για το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η προτεραιότητα είναι η οργανική μείωση.

· Η τράπεζα φιλοδοξεί να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, μετά την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα.

· Η κύρια στρατηγική θα περιλαμβάνει επέκταση της χονδρικής, καθώς και αξιοποίηση της θέσης της τράπεζας στο Λονδίνο και στην Αθήνα, από την πλευρά της διαχείρισης περιουσίας.

Σχετικα αρθρα

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πώς θα βελτιωθεί η χρηματοδότησή τους – Τι λένε παράγοντες της αγοράς

admin

Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για να ασχοληθεί με τις μικροχρηματοδοτήσεις

admin

Μπαθιανάκη (Halcyon Equity Partners): Σε κομβικό σημείο η Ελλάδα για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες, ισχυρότερες εταιρείες

admin

Στο δόκανο της ΕΛ.ΑΣ. παράνομο καζίνο στην Αθήνα

admin

iDNA Genomics: Η συμπόρευση με τη ΒΙΑΝΕΞ και το σχέδιο για εισαγωγή στον Nasdaq (pics + γραφήματα)

admin

Νεοφυείς επιχειρήσεις: 6 δισ. ευρώ για πάνω από 120 σημαντικές εξαγορές στην Ελλάδα το 2023

admin

Ασφάλειες Ι.Χ.: Δυο κύματα ανατιμήσεων και αύξηση των ζημιών

admin

Σχέδια για Nasdaq και εκτίναξη επιδόσεων για την κυπριακή iDNA

admin

Χατζημηνάς (THEON): Η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει μέσω της ψηφιακής επανάστασης

admin

Χατζημηνάς (Theon): Αντικίνητρο για την ανάπτυξη η προκαταβολή φόρου

admin

Khorakiwala (SwitzGroup): Προγραμματίζονται επενδύσεις σε βιολογικά προϊόντα, logistics και σοκολάτα

admin

Μαργώνης (Παπαστράτος): Η Ελλάδα γνώρισε πραγματική ακμή όταν άνθισε η βιομηχανία της

admin