Image default
BLOOMBERG

UBS: Kεφαλαιοίηση άνω των 100 δισ. δολαρίων ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Credit Suisse

Κατά την πρώτη επέτειο του ιστορικού deal που έκλεισε η UBS για την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστρια της Credit Suisse, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πόσο επωφελής ήταν αυτή η συμφωνία για την τράπεζα. Έχει ωθήσει την κεφαλαιοποίηση της πάνω από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν 16 ετών, και έχει εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Το πιο εμφανές αποτέλεσμα για την ελβετική τράπεζα είναι η αύξηση της κλίμακας, η οποία θα απαιτούσε πολλά χρόνια επίπονης εργασίας για τη δημιουργία σχέσεων με πελάτες, εάν επρόκειτο να επιτευχθεί οργανικά. Μέσα σε μία νύχτα, τα κεφάλαια πελατών της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της, αυξήθηκαν κατά περίπου ένα πέμπτο, στα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.

Αυτό την έχει φέρει πιο κοντά στην Morgan Stanley, η οποία διαθέτει περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της, ακόμη και αν η UBS είναι μεγαλύτερη στις περισσότερες περιοχές εκτός των ΗΠΑ.

UBS Has Broken Through $100 Billion Valuation |
Η κεφαλαιοποίηση της UBS έσπασε το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων

Η αύξηση της τιμής της μετοχής της UBS δεν ήταν δεδομένη την Κυριακή πριν από ένα χρόνο, όταν ανακοινώθηκε η έκτακτη εξαγορά υπό την διαμεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης. Οι μετοχές της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη βυθίστηκαν αρχικά έως και 16% την επόμενη μέρα, εν μέσω αβεβαιότητας για το τι θα σήμαινε η συμφωνία για την UBS, μειώνοντας την αποτίμησή της κάτω από τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανησυχία δεν κράτησε πολύ, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην τιμή ευκαιρίας της συμφωνίας, την κυβερνητική εγγύηση και την άμεση αύξηση της κλίμακας από το χαρτοφυλάκιο πελατών της Credit Suisse. Ορισμένοι παρατηρητές την αποκάλεσαν ως τη συμφωνία του αιώνα.

Στους 12 μήνες που ακολούθησαν, η διοίκηση της UBS επέστρεψε την εγγύηση, απαλλάχθηκε από τα περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse που δεν ήθελε και προσπάθησε να διαπιστώσει πώς η συγχώνευση μπορεί να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της.

Η τράπεζα επιδιώκει τώρα να αυξήσει τα επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2028, μια επέκταση περίπου 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το τρέχον επίπεδο.

The Deal Has Boosted Money Managed by UBS |
Η συμφωνία έδωσε ώθηση στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της UBS

Η βασική δραστηριότητα της UBS είναι η διαχείριση των τεράστιων ποσών των πλουσίων διεθνώς, με το ποσό των διαχειριζόμενων κεφαλαίων των πελατών της να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό των περιφερειακών ανταγωνιστών της. Περίπου το μισό από αυτό το ποσό προέρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ η Ελβετία, η Ασία και η περιοχή EMEA, που περιλαμβάνει την Ευρώπη και την Αφρική, μοιράζονται κατά προσέγγιση το υπόλοιπο ποσό εξίσου μεταξύ τους.

Αυτή η κατανομή δίνει εξήγηση στην τρέχουσα εστίαση της ελβετικής τράπεζας σε μια περιοχή όπου είναι μεν μεγάλη αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε κλίμακα σε σύγκριση με τον εγχώριο ανταγωνισμό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Sergio Ermotti, έχει δηλώσει ότι η προσέγγιση των ανταγωνιστών της Wall Street στην έδρα τους θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της στρατηγικής του για τα επόμενα χρόνια.

Η τελευταία προσπάθεια της UBS να “μειώσει το χάσμα” με την Morgan Stanley και τους ομολόγους της, όπως είπε ο Ermotti την περασμένη εβδομάδα, έρχεται μετά από μια προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια να αυξήσει την παρουσία της στις ΗΠΑ, μια συμφωνία 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγοράς της Wealthfront. Το σχέδιο αυτό είχε εγκαταλειφθεί μέχρι την επιστροφή του Ermotti στην ηγεσία της UBS πέρυσι.

Η αποτίμηση της UBS, όπως μετράται από τον λεγόμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτή της ανταγωνίστριας της.

Valuation Gap | UBS still lags its biggest rival Morgan Stanley
Η αποτίμηση της UBS, σύμφωνα με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτή της Morgan Stanley

«Έχουμε το κόστος λειτουργίας ενός πολύ μεγαλύτερου οργανισμού στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουμε ακόμη τις δυνατότητες που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε πλήρως το παγκόσμιο δίκτυό μας», δήλωσε ο Ermotti. «Πρέπει να έχουμε μια καλύτερη παρουσία στις ΗΠΑ».

Αυτή τη φορά, η στρατηγική βασίζεται στη χρήση της νεοσύστατης επενδυτικής τράπεζας για να φέρει περισσότερα παγκόσμια προϊόντα και υπηρεσίες στους Αμερικανούς πελάτες.

Η UBS δεν κρύβει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Credit Suisse. Και ο Ermotti, όπως και ο Πρόεδρος Colm Kelleher έχουν προειδοποιήσει ότι το 2024 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά όσον αφορά τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Μετά από τα δύο τελευταία ζημιογόνα τρίμηνα του 2023, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην κερδοφορία.

Ένας επενδυτής-ακτιβιστής, η Cevian Capital AB, έχει αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στην UBS και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για τους φιλόδοξους στόχους. Η υπόσχεση της UBS να επιτύχει απόδοση του δείκτη CET1 18% έως το 2028 δεν ενθουσίασε τους αναλυτές όταν δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο.

Η UBS εξακολουθεί επίσης να συνηθίζει στο νέο της ρόλο ως η μοναδική τράπεζα συστημικής σημασίας παγκοσμίως στην Ελβετία, όπου ο ισολογισμός της αντιπροσωπεύει περισσότερο από το διπλάσιο της εγχώριας οικονομίας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει μια αναθεώρηση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας τους επόμενους μήνες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναγκαιότητα αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και ρευστότητας για την γιγαντιαία τράπεζα.

Οι εγχώριες τράπεζες βοηθήθηκαν να ξεπεράσουν την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τη διάσωση της Credit Suisse χάρη στις αυξήσεις επιτοκίων και την κυβερνητική στήριξη στη λύση διάσωσης, δήλωσε ο Roman Studer, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών.

«Ένα χρόνο μετά, έχουμε δει λιγότερες αλλαγές από όσες θα μπορούσε κανείς να φανταστεί», είπε. «Παρά την κατάρρευση της Credit Suisse, έχουμε δει διαρκή σταθερότητα και ένα επιτυχημένο τραπεζικό κέντρο».

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Αναζητά ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αγορά των ΗΠΑ

UBS: Γιατί οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα διατηρούνται θετικές

TikTok: Παιχνίδια εξουσίας ΗΠΑ-Κίνας με επίκεντρο την πιο viral εφαρμογή

Σχετικα αρθρα

Aυτό είναι το σπάνιο Rolex που πουλήθηκε 3,3 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία

admin

Βιλερουά (EKT): Η αβεβαιότητα του πετρελαίου δεν θα επηρεάσει την πρώτη μείωση επιτοκίων του Ιουνίου

admin

Joe Lewis: Στην Καλαμάτα το 98 μέτρων super mega yacht «Aviva» του ιδιοκτήτη της Τότεναμ

admin

«Καταιγίδα» προσφορών από Blackstone και Concord – Ποια εταιρεία βιάζονται να εξαγοράσουν

admin

Greubel Forsey: Μειώνει τις τιμές η εταιρεία που κατασκευάζει ρολόγια αξίας $1 εκατ.

admin

Tesla: Πρωτοφανείς εκπτώσεις στα Model Y, S και X – Ο Μασκ αναβάλει ταξίδι στην Ινδία

admin

Giorgio Armani: Εξετάζει το σχέδιο διαδοχής – Δεν αποκλείει συγχώνευση ή IPO

admin

«Βουλιάζουν» τα ελβετικά ρολόγια – Πτώση 42% στην αγορά της Κίνας

admin

Πωλείται το ακριβότερο διαμέρισμα του ανατολικού Λονδίνου – Πώς είναι ένα ρετιρέ 17,5 εκατ. λιρών

admin

BP: Αναδιάρθρωση στην ηγετική ομάδα του ενεργειακού κολοσσού

admin

Πολυτελή ρολόγια: Τολμηρά σχέδια, χρώμα και παιχνιδιάρικη διάθεση στις τοπ τάσεις του 2024

admin

EasyJet: Ικανοποιητικές κρατήσεις για το καλοκαίρι – Αλλαγές φέρνει η ακύρωση των πτήσεων προς Ισραήλ

admin