Image default
Οικονομία

Διεθνείς αναλυτές: Το πετρέλαιο θα φθάσει στα 100 δολάρια – Ποιοι παράγοντες επιδρούν στις τιμές

Πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια και μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα «σκαρφαλώσει» και στα 100 δολάρια λόγω των καλύτερων προοπτικών της ζήτησης και της μείωσης των αποθεμάτων ενώ ο γεωπολιτικός κίνδυνος εξακολουθεί να απλώνει τη βαριά σκιά του στις παγκόσμιες προμήθειες.

Ένας συνδυασμός παραγόντων ώθησε το Brent πάνω από τα 85 δολάρια στην αρχή της εβδομάδας ενώ διεθνείς αναλυτές, επικαλούμενοι τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας εκτιμούν ότι, μέσα στο 2024, θα έρθουν στιγμές όπου θα δούμε το Brent να καταγράφει ράλι και να φθάνει ακόμη και τα 100 δολάρια. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμή να υποστηρίξει ότι αυτό το ράλι θα είχε διάρκεια καθώς η διεθνής τιμή του πετρελαίου δέχεται ταυτόχρονες πιέσεις από αντίρροπες δυνάμεις.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες

Η συνεχιζόμενη πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, η ανοδική προοπτική της αγοράς πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) και οι ζημιές στο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft Ryazan από ουκρανικά drones αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που ώθησαν το Brent πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,7 εκατομμύρια βαρέλια. Τα συνολικά αποθέματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του SPR [Strategic Petroleum Reserve] μειώθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια και είναι μόλις δύο εκατομμύρια βαρέλια πάνω από το χαμηλό που κατέγραψαν στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, αυτές οι επίμονες μειώσεις των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα το έλλειμμα της παγκόσμιας αγοράς, όπου η ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή, οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετά βαθιές, ενώ η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι υποτονική.

Η μηνιαία έκθεση του IEA την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια επιπλέον ώθηση σε αυτήν την εικόνα καθώς αύξησε τις προβλέψεις για την ζήτηση πετρελαίου το 2024 κατά 0,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και μείωσε τις εκτιμήσεις για την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ κατά 0,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι αναλυτές της BMI, μιας εταιρείας Fitch Solutions, σε σχετική έκθεση αποκάλυψαν ότι έχουν αφήσει αμετάβλητη την πρόβλεψή τους για την τιμή του Brent, στα 85 δολάρια το βαρέλι για το 2024. Όπως εκτιμούν, τα αντικρουόμενα σήματα των τιμών θα αποτελούν το χαρακτηριστικό της αγοράς και το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι μακροοικονομικές πιέσεις ωθούν το Brent προς τα κάτω, ενώ ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος το ενισχύει.

Από την άλλη, κατά το δεύτερο εξάμηνο αναμένονται ισχυρότερες επιδόσεις τιμών καθώς ένα βελτιωμένο μακροοικονομικό υπόβαθρο ενισχύει το κλίμα και αυξάνει τη ζήτηση, ενώ η επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγής στις ΗΠΑ και η συνεχής υποστήριξη από τον ΟΠΕΚ+ κρατούν τα ηνία της προσφοράς, επισημαίνουν.

Ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής της SEB Commodities ανέφερε ότι η τελευταία πρόβλεψη της SEB για φέτος είναι τα 85 δολάρια το βαρέλι. Ο Schieldrop προειδοποίησε στην έκθεση ότι αυτό «υποδηλώνει ότι πιθανότατα θα δούμε το Brent και στα 70 δολάρια το βαρέλι όσο και 100 δολάρια ανά βαρέλι μερικές φορές κατά τη διάρκεια του έτους».

Αυξάνονται οι προοπτικές της ζήτησης σε Κίνα και ΗΠΑ

Η σταθερή αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και η ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενισχύουν επίσης το πετρέλαιο. Η παραγωγή αργού στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αυξήθηκε 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή για να καλύψουν την ισχυρή ζήτηση για καύσιμα μεταφορών κατά την πολυάσχολη περίοδο ταξιδιού της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια όταν ολοκληρώσει την τελευταία διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την Τετάρτη.

Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και ο πιο σταθερός πληθωρισμός φέτος οδήγησαν τους επενδυτές να απωθήσουν τις προσδοκίες για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed μέχρι τον Ιούνιο, από τον Μάιο. Φυσικά, τα χαμηλότερα επιτόκια θα μείωναν το κόστος αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ είπε ότι τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου (SPR) στο τέλος του έτους θα είναι στο επίπεδο ή θα υπερβαίνουν εκείνο που ίσχυε πριν από τις μαζικές πωλήσεις πριν από δύο χρόνια.

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin