Image default
Οικονομία

Η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2050, προβλέπει CEO πετρελαϊκής

Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί ταχύτερα από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού έως το 2050, αντίθετα με τις προβλέψεις ότι η ζήτηση θα φτάσει στο peak της αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kuwait Petroleum Corporation.

Η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί ταχύτερα από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού έως το 2050, αντίθετα με τις προβλέψεις ότι η ζήτηση θα φτάσει στο peak της αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kuwait Petroleum Corporation.

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά περίπου 25% από τώρα έως το 2050, αλλά η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί ταχύτερα από αυτό», δήλωσε ο Σεΐχης Ναουάφ αλ-Σαμπάχ στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek της S&P Global απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ζήτηση θα «πιάσει ταβάνι» έως το 2030.

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε περισσότερη ενεργειακή ένταση για τον πληθυσμό στον κόσμο», είπε ο αλ- Σαμπάχ. Σχεδόν τα 3/4 του δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν ηλεκτρική ενέργεια και σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθαρές λύσεις μαγειρέματος, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτό θα πρέπει να αλλάξει», είπε ο Αλ Σαμπάχ. «Ο παγκόσμιος νότος θα αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της ενεργειακής ζήτησης στο μέλλον. Και είναι δίκαιο, οι χώρες που έχουν –για να χρησιμοποιήσω έναν όρο– ενεργειακή φτώχεια, να μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους με καθαρό και αποτελεσματικό τρόπο».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο θα φτάσει στο peak της πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Η πρόβλεψη της IEA αποτέλεσε σημείο διαμάχης στις στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο συνέδριο CERAWeek αυτή την εβδομάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νάσερ δήλωσε τη Δευτέρα στο CERAWeek ότι οι προβλέψεις για το peak στη ζήτηση πετρελαίου αυτή τη δεκαετία αφορούν κυρίως τα δυτικά έθνη. Περισσότερο από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο, ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, είπε.

Η αναπτυξιακή δυναμική της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σημαντική, με την κατανάλωση πετρελαίου να κυμαίνεται μεταξύ 1 έως λίγο κάτω από 2 βαρέλια ανά άτομο ετησίως, είπε ο Νάσερ. Αυτό έρχεται να συγκριθεί με 9 βαρέλια ανά άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 βαρέλια ανά άτομο στις ΗΠΑ, είπε.

Σχετικα αρθρα

Δημητριάδης: Το Υπερταμείο επιδιώκει να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα στην ελληνική οικονομία

admin

ΕΤΕπ: Επεκτείνει τη χρηματοδότησή της σε επενδύσεις άμυνας

admin

Μ. Σχοινάς: Ιστορικό το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο

admin

ΥΠΕΝ: «Πράσινο φως» για τις συμβάσεις προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

admin

Ecofin: Άρχισε η «κουβέντα» για Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 – Αναζητούν ευελιξία στην ΕΕ για μείωση γραφειοκρατίας

admin

Ελντερσον (ΕΚΤ): Επείγουσα ανάγκη η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

admin

ΥΠΕΘΟ: Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

admin

Στουρνάρας: Κοντά στο 2% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το πρωτογενές πλέονασμα του 2023 – Θετική έκπληξη

admin

Νέο δάνειο 220 εκατ. ευρώ από ΕΤΕπ για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα

admin

ΥΠΟΙΚ: «Ο κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας»

admin

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για την έγκαιρη μείωση των επιτοκίων

admin