Image default
Οικονομία

Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για περαιτέρω μειώσεις πέραν του Ιουνίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού μετά το «πρώτο βήμα» που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού μετά το «πρώτο βήμα» που αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σε ομιλία της σήμερα σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη, επανέλαβε ότι «όσον αφορά τα δεδομένα που σχετίζονται με τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγο περισσότερα τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα τον Ιούνιο».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «οι αποφάσεις μας θα πρέπει να παραμείνουν βασισμένες σε δεδομένα που συνεχώς ανανεώνονται στο ενδιάμεσο των συναντήσεων μας». Ανέφερε επίσης σχετικά: «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσουμε το ίδιο μονοπάτι και στη συνέχεια».

Με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να διαφαίνεται αρκετά ξεκάθαρο, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα παγώσει την ιστορική εκστρατεία αύξησης τιμών και πως θα διαμορφωθούν τελικά τα κόστη δανεισμού.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, τα στοιχεία των επόμενων μηνών που αφορούν μισθούς, παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας και επιχειρηματικά θα καθορίσουν το πότε μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια.

«Εάν αυτά τα δεδομένα αποκαλύψουν επαρκή βαθμό ευθυγράμμισης μεταξύ της πορείας του πληθωρισμού και των προβλέψεών μας, και υποθέτοντας ότι η ώθηση παραμένει ισχυρή, θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ανάκληση της τρέχουσας πολιτικής μας και να την κάνουμε λιγότερο περιοριστική», εξήγησε.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει εκφράσει ότι ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των επενδυτών για μία σειρά κινήσεων μέσα στο έτος, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, παραμένει φειδωλός στις δηλώσεις του, λέγοντας τη Τρίτη ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη «στα δεδομένα που βλέπουμε».

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin