Image default
Οικονομία

Πάουελ: Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει υψηλός – Τα επιτόκια είναι στο peak τους

Το γεγονός πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) παραμένουν «πιστοί» στο πλάνο για να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους με την προϋπόθεση πως οι κρίσιμοι δείκτες (πληθωρισμός, ανάπτυξη, ανεργία) θα παραμείνουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί επανέλαβε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ

Το γεγονός πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) παραμένουν «πιστοί» στο πλάνο για να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους με την προϋπόθεση πως οι κρίσιμοι δείκτες (πληθωρισμός, ανάπτυξη, ανεργία) θα παραμείνουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί επανέλαβε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας, που διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

«Πιστεύουμε ότι το βασικό μας επιτόκιο βρίσκεται στο peak του για αυτόν τον κύκλο», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος», ενώ επανέλαβε πως η Fed διατηρεί την εμπιστοσύνη της πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η συνεχής πρόοδος για την μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη». Αναφορικά με τα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Πάουελ ανέφερε πως το γεγονός αυτό αποτελεί «απλώς μια ακόμη απόδειξη της μη γραμμικής καθοδικής πορείας του πληθωρισμού».

«Πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει πραγματικά την ουσία, η οποία είναι αυτή της σταδιακής πτώσης του πληθωρισμού σε έναν μερικές φορές ανώμαλο δρόμο προς το 2%. Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτούς τους δύο μήνες δεδομένων, ούτε θα τους αγνοήσουμε». είπε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποια απόφαση για το πώς θα μεταβάλλει τον ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της, αλλά σημείωσε ότι μια προσαρμογή δεν απέχει πολύ ακόμα.

«Η γενική αίσθηση της επιτροπής είναι ότι θα είναι σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός του δεύτερου γύρου αρκετά σύντομα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε εκδώσει προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης. «Η αποκατάσταση των τιμών είναι απαραίτητη για μια βιώσιμα ισχυρή αγορά εργασίας που ωφελεί όλους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο Πάουελ έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη ισχύ», κάτι που δεν συνιστά λόγο να σταματήσει η πορεία για τη μείωση των επιτοκίων. «Η εικόνα των προσλήψεων η από μόνη της δεν θα ήταν λόγος να σταματήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας από μόνη της δεν προκαλεί ανησυχία για τον πληθωρισμό. Νωρίτερα, ο Πάουελ είπε ότι «μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε επίσης να δικαιολογήσει μια απάντηση πολιτικής».

Σχετικα αρθρα

Νέο τεχνολογικό «όπλο» κατά του «μαύρου» χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων

admin

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η στιγμή για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

admin

Σχέδια για ESM χωρίς μνημόνια στην ατζέντα των Βρυξελλών

admin

Αργυρού: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά

admin

Πετραλιάς: Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια δημοσιονομική σταθερότητα

admin

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin