Image default
Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Η «ακτινογραφία» του α’ διμήνου – 6 στους 10 άγονοι, μέχρι 65% κάτω οι τελικές τιμές πώλησης

Τους 5.593 άγγιξαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που διενεργήθηκαν μέσω της πλατφόρμας eauction το πρώτο δίμηνο του 2024, το 37% κατέληξαν επιτυχώς σε αγοραστή. Για φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν δρομολογηθεί 23.134 πλειστηριασμοί ακινήτων. Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο ο τελικός αριθμός τους προβλέπεται σε 40.000 – 50.000.

Βελτίωση στα ποσοστά κατακύρωσης σε νέο αγοραστή παρατηρείται στους πλειστηριασμούς του α΄ διμήνου 2024, αν και αυτοί ήταν λιγότεροι από τους πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν το α΄ δίμηνο του 2023. Παρά ταύτα, παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης πλειοδοτών, με αποτέλεσμα 6 στους 10 πλειστηριασμούς να καταλήγουν άγονοι, αν και οι τιμές πώλησης των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, μερικές φορές πέφτουν έως και κατά 65% από την αρχική προσφορά. Γεγονός που δημιουργεί σκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τα ποσοστά μείωσης των τιμών σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτίμηση των ακινήτων.

Πλήρη εικόνα της «ακτινογραφίας» των πλειστηριασμών του α΄ διμήνου 2024, δίνει η έρευνα της Delfi Partners & Co. Όπως προκύπτει από την έρευνα, τους 5.593 άγγιξαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που διενεργήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.gr το πρώτο δίμηνο του 2024 στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μόλις 2.066 υποθέσεις (37%) κατακυρώθηκαν και κατέληξαν επιτυχώς σε αγοραστή. Αξίζει να σημειωθεί πως, την ίδια περίοδο πέρυσι, είχαν ολοκληρωθεί 6.377, ωστόσο, μόλις 1.512 (24%) είχε καταλήξει στα χέρια κάποιου πλειοδότη.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, το μεγαλύτερο ποσοστό πλειστηριασμών που κατακυρώθηκαν, 47% επί του συνόλου, αφορά σε κατοικίες και ο αριθμός αυτών άγγιξε τους 967 μόλις το πρώτο δίμηνο του 2024. Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν τα καταστήματα (ποσοστό 7%), τα γραφεία (ποσοστό 3%), αλλά και οι βιομηχανικοί χώροι (ποσοστό 2%) με τους επιτυχείς πλειστηριασμούς να αγγίζουν τους 152, 64 και 42, αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024 στο σύνολο της χώρας.

Από τους 5.593 πλειστηριασμούς ακινήτων που διενεργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2024 στο σύνολο της χώρας, το 35% διενεργήθηκε στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ολοκληρώθηκαν 1.976 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων μόλις οι 850 (43%) κατέληξαν σε πλειοδότη.

Σχετικά με το είδος του ακινήτου, από την ανάλυση της Delfi Partners προέκυψε πως στην Αττική κατακυρώθηκαν 472 πλειστηριασμοί που αφορούν σε κατοικίες, 56% επί του συνόλου, 53 πλειστηριασμοί που αφορούν σε καταστήματα (ποσοστό 6%), 41 πλειστηριασμοί που αφορούν σε γραφεία (ποσοστό 5%) και 7 πλειστηριασμοί που αφορούν σε βιομηχανικούς χώρους (ποσοστό 1%).

Στο σύνολο του 2024, μέχρι στιγμής, έχουν ήδη δρομολογηθεί 23.134 πλειστηριασμοί ακινήτων για το σύνολο της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο ο τελικός αριθμός πλειστηριασμών φέτος προβλέπεται σε 40.000 – 50.000.

Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό στις τιμές πώλησης των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, οι οποίες μερικές φορές φθάνουν να είναι έως και 65% χαμηλότερες από την αρχική προσφορά, περίπου 6 στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2024 είναι άγονοι λόγω έλλειψης πλειοδότη. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών εκπονεί νέο σχέδιο με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πλειστηριασμών ακινήτων καθώς και βελτίωση της διαδικασίας προς όφελος του οφειλέτη.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται τα ακόλουθα:

Πρώτον, αναζητείται η επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στους πλειστηριασμούς.

Δεύτερον, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τα ποσοστά μείωσης των τιμών σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτίμηση των ακινήτων.

Τρίτον, προτείνονται μέτρα για την προώθηση της ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με τα ακίνητα που πωλούνται σε πλειστηριασμό, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε αυτά.

Τέταρτον, σχεδιάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από εκ των υστέρων ακυρώσεις πλειστηριασμών, προκαλώντας ανασφάλεια στους πλειοδότες.

Τέλος, εξετάζονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη διάθεση στην αγορά των ακινήτων που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών, είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, προκειμένου να αποφευχθεί το υπερβολικά υψηλό απόθεμα που βρίσκεται στην κατοχή των servicers και των τραπεζών.

Σχετικα αρθρα

Αργυρού: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά

admin

Πετραλιάς: Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια δημοσιονομική σταθερότητα

admin

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin

Φόρουμ Δελφών: Είναι η Ελλάδα επιτέλους σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο;

admin

Λεκκός (Τράπεζα Πειραιώς): Ξένες επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης σπρώχνουν τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ελλειψη ώριμων έργων και πολλαπλοί έλεγχοι καθυστερούν την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin