Image default
Ευρώπη

Το εμπόριο στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι στη Γαλλία τον Μάιο

Οι εμπορικές σχέσεις θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι τον Μάιο – το πρώτο ταξίδι του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εισέλθει σε μια περίοδο αναταραχής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έτυχε βέβαια, μιας ασυνήθιστα θερμής υποδοχής κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πέρυσι, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς σηματοδότησε την επιθυμία της Κίνας να εξαπολύσει μια «επίθεση γοητείας» προς τους Ευρωπαίους, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την «αποσύνδεση» του Πεκίνου από τη Δύση.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου έχουν πάντως επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στο θέμα των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία η Γαλλία θεωρεί ότι απειλούν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε απάντηση, το Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ τον Ιανουάριο, μια κίνηση που στοχεύει συγκεκριμένα το Παρίσι, καθώς η Γαλλία συγκεντρώνει το 99,8% των εξαγωγών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Γαλλική διπλωματική πηγή λέει ότι ο Μακρόν σκοπεύει να στείλει στον Σι Τζινπίνγκ ένα «σταθερό μήνυμα» για την αναβάθμιση των εμπορικών συναλλαγών. Το Παρίσι φαίνεται να ανησυχεί άλλωστε από το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κάτι που θα σημάνει την επανέναρξη των εμπορικών πολέμων που είχαν επικράτησε κατά την πρώτη του θητεία στην αμερικανική προεδρία.

Πίεση στη Ρωσία

Το Παρίσι θα προσπαθήσει επίσης να ενθαρρύνει το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Κίνα επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της μετά την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταργήσει τη βίζα για τους Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα και να παραμείνουν λιγότερο από 15 ημέρες.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin