Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Χατζηδάκης στο Reuters: Έως το τέλος έτους η αποεπένδυση στις τράπεζες – Η Ελλάδα στο ραντάρ των επενδυτών

«Η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πώληση των ποσοστών που διατηρεί στις τράπεζες έως τα τέλη του έτους, ενώ θα σημειώσει ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η οικονομία ανακάμπτει» είπε στο Reuters την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την πώληση των ποσοστών που διατηρεί στις τράπεζες έως τα τέλη του έτους, ενώ θα σημειώσει ρεκόρ εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η οικονομία ανακάμπτει» είπε στο Reuters την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά την οκταετία της κρίσης που «γονάτισε» την ελληνική οικονομία, την συρρίκνωσε κατά 1/4, εκτόξευσε την ανεργία, χαρακτηρίστηκε από μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και σχεδόν οδήγησε την χώρα εκτός ευρωζώνης αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Η χώρα βρίσκεται και πάλι στο ραντάρ των επενδυτών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους του μέσου όρου της ευρωζώνης. Το κράτος κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ πουλώντας το μερίδιο του σε τρεις τράπεζες με την τελευταία πώληση, του 27% της Τράπεζας Πειραιώς να υπερκαλύπτεται οκτώ φορές.

Διατηρεί ακόμα ποσοστό 18,4% στην Εθνική Τράπεζα και 72% στην μικρότερη Attica Bank, που θα διατεθούν τους επόμενους μήνες. «Βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε την διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ενώ πρόσθεσε ότι «Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους».

Από το 2019 που ήρθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Pfizer, Google and JP Morgan άρχισαν να επενδύουν στη χώρα. Μετά την επανεκλογή της στη διακυβέρνηση της χώρας το 2023 και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άρχισε την αποεπένδυση στις τράπεζες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, λίγο πολύ, με τον ίδιο τρόπο προχωρώντας με όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μεταδίδοντας το μήνυμα ότι αυτή η χώρα είναι μια φιλική χώρα για επενδύσεις», είπε ο Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει έσοδα 7,1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται τους τελευταίους οκτώ μήνες, επιτυγχάνοντας εύκολα τον στόχο για έσοδα 5,7 δισ. ευρώ το 2024.

«Είναι πρωτοφανές για την Ελλάδα, όχι μόνο ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα έσοδα για το κράτος».
Η Ελλάδα εισέπραξε 790 εκατ. ευρώ από τη διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τον περασμένο μήνα και αναμένει έσοδα ύψους 4,6 δισ. ευρώ από τις παραχωρήσεις της Εγνατίας και της Αττικής Οδού.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ανήλθε στο 2% πέρυσι, ελαφρά χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, έναντι 0,4% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Αναμένεται στο 2,9% φέτος χάρη στα αυξημένα τουριστικά έσοδα, την ενίσχυση των επενδύσεων και την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

«Η ελληνική οικονομία ήταν, είναι και θα είναι μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη», είπε ο Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε ότι θέλει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στους κλάδους της πράσινης ενέργειας, των logistics και του τουρισμού, ώστε να καλύψει το κενό με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο θέμα της Golden Visa ο υπουργός είπε ότι το όριο θα αυξηθεί για τους ξένους επενδυτές στα 800.000 ευρώ, από 500.000 ευρώ, για τις μεγάλες πόλεις και τα δημοφιλή νησιά, στις 400.000 για άλλες περιοχές, ενώ θα οριστεί στις 250.000 για τα διατηρητέα.

  • Δείτε ακόμη: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε δηλώσεις και ελέγχους – Αντίστροφη μέτρηση για τα όρια της Golden Visa

«Σχετική τροπολογία θα κατατεθεί στη βουλή πιθανότατα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας».

Αναφορικά με την αύξηση του βασικού μισθού, είπε ότι θα αυξηθεί πάνω από τα 800 ευρώ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης και επιμελητήρια, δημιουργούμε προϋποθέσεις ισχυρής, βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης

admin

Επάρκεια αγαθών και συγκράτηση τιμών στην αγορά ενόψει Πάσχα

admin

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

admin

ΔΥΠΑ-e-ΕΦΚΑ: Πάνω από 94 εκατ. σε επιδόματα και παροχές την επόμενη εβδομάδα

admin

Με τι επιτόκια δανείστηκαν το 2023 επιχειρήσεις και νοικοκυριά – Ηπιότερη η αύξηση του κόστους χρήματος στην Ελλάδα

admin

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

admin

Φόρουμ Δελφών: Είναι η Ελλάδα επιτέλους σε βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο;

admin

Λεκκός (Τράπεζα Πειραιώς): Ξένες επενδύσεις και Ταμείο Ανάκαμψης σπρώχνουν τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ελλειψη ώριμων έργων και πολλαπλοί έλεγχοι καθυστερούν την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χρηματοδοτώντας το μέλλον της Ευρώπης

admin

ΑΑΔΕ: Τι δείχνουν οι έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές

admin