Image default
Οικονομία

Δ. Μιχαηλίδου: Ανάγκη αλλαγών στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης

Την ανάγκη ενίσχυσης ποιοτικών ελέγχων στην κατάρτιση και στην πιστοποίηση εξήρε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Προβληματικές όψεις της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα. Μία νέα θεώρηση της ποιότητας».

Η υπουργός τόνισε ότι «είμαστε σε μία εποχή που έχουμε καταφέρει να έχουμε μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας και, την ίδια στιγμή, πολλούς εργοδότες που αναζητούν, αλλά δεν βρίσκουν εύκολα, το κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, έχουμε περισσότερους από πότε ευρωπαϊκούς πόρους, για να επενδύσουμε στην κατάρτιση των εργαζομένων. Γι΄ αυτό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να βρούμε άμεσα τους τρόπους απορρόφησής τους στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικά ως προς την ενίσχυση της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων. Να έχουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να διασφαλίσουν μία υγιή επαγγελματική εξέλιξη.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, φορέων κατάρτισης και επιχειρήσεων, με σκοπό τη διαρκή ανταλλαγή πρακτικών για την επίτευξη της επιθυμητής βελτίωσης του πλαισίου της επαγγελματικής κατάρτισης της χώρας μας. Όπως υποστήριξε η κ. Μιχαηλίδου, μελέτες, όπως αυτή που υλοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, είναι πολύ σημαντικές, καθώς οι εργοδότες είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

«Σκοπός είναι η βιωσιμότητα του συστήματος»

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης: «Πρέπει επιτέλους να εναρμονίσουμε το ελληνικό σύστημα της συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επιδίωξή μας είναι να εγκαταλείψουμε τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες που σχετίζονται με την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και να επικεντρωθούμε στις μακροπρόθεσμες ανάγκες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και βελτίωση της ποιότητας της κατάρτισης. Σκοπός είναι η βιωσιμότητα του συστήματος, που θα συμβάλει όχι μόνο στην προσωπική ανάπτυξη των καταρτιζομένων, αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ευημερία της χώρας».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, σημείωσε ότι, σε μία εποχή υπέρογκης χρηματοδότησης για την κατάρτιση, αναπόφευκτα όλο το βάρος πέφτει στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων, ενώ έδωσε έμφαση και στο θέμα της ποιότητας. Μεταξύ άλλων, η κ. Λυτρίβη τόνισε και τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών ινστιτούτων στην όλη διαδικασία.

Η υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Ιωάννα Χορμόβα, δήλωσε ότι ο ευρωπαϊκός στόχος είναι η επανεκπαίδευση, επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του 60% του πληθυσμού.

Όπως είπε, προς την κατεύθυνση αυτή, η ΔΥΠΑ, μετά την ψήφιση του νόμου 4921/2022 και ακολουθώντας το πλαίσιο το οποίο θέτουν η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το υπουργείο Παιδείας για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, εκπονεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων έως τώρα, με την αρωγή των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έχουν ήδη υλοποιηθεί προγράμματα αναβάθμισης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων για 216.000 πολίτες (114.000 εργαζόμενους και 102.000 ανέργους), οι οποίοι έλαβαν και πιστοποίηση.

Ο πρόεδρος, της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε: «Το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, προχώρησε στην υλοποίηση μελέτης, με αντικείμενο τα προβλήματα ποιότητας της κατάρτισης των ενηλίκων στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι οι μεγάλες ανάγκες της αγοράς εργασίας και της επιχειρηματικής κοινότητας σε δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται να βρουν ανταπόκριση σε ένα αναβαθμισμένο και ποιοτικό σύστημα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με άμεσες και τολμηρές διορθωτικές παρεμβάσεις της Πολιτείας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας ΕΕΚ & ΔΒΜ, Γιώργος Βούτσινος και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ, Σπύρος Ξανθόπουλος.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνελ συζήτησης, με θέμα τον ρόλο των αρμόδιων κρατικών φορέων και ακολούθησε ένα δεύτερο πάνελ, που έθεσε στο επίκεντρο τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων ως φορέων μελέτης και υποστήριξης του συστήματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ως παρόχων κατάρτισης.

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin