Image default
Οικονομία

ΕΣΠΑ: Τέλος χρόνου για 2+3 δράσεις που δίνουν 650 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Κλείνουν αύριο Παρασκευή οι αιτήσεις για τα προγράμματα ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις αιτήσεις να είναι πάνω από 4.000. Σχεδιάζεται νέο πρόγραμμα από τα… αδιάθετα του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού».

Λήγουν αύριο οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τις δράσεις υποστήριξης των νέων και υπό ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που είχαν πάρει παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα σταματούν και οι αιτήσεις στις τρεις δράσεις «Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ», για τις οποίες αν και δεν έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να «τραβήξουν την πρίζα».

Σε ό,τι αφορά τις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, φορείς της αγοράς ζητούν νέα παράταση. Και οι δύο δράσεις επιδοτούν επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 45% έως και 60% ανάλογα με το αν δημιουργούνται θέσεις εργασίας και το αν οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε απομακρυσμένες, πυρόπληκτες ή πλημμυροπαθείς περιοχές.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια επιπλέον παράταση πέρα από αυτή που έχει δοθεί (σ.σ. αρχικά η προθεσμία υποβολής ήταν μέχρι 29 Φεβρουαρίου) για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι βασική αρχή το να μην δίνονται συνεχώς παρατάσεις στα προγράμματα. Δεύτερον, γιατί έχει ήδη υποβληθεί ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων στις εν λόγω δράσεις.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταμείο Ανάκαμψης: Τελειώνει ο χρόνος για 4 επιδοτήσεις ΜμΕ και ιδιωτών

Πάνω από 4.000 αιτήσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δράση για τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις με το σύνολο της αιτούμενης δημόσιας δαπάνης να είναι τριπλάσια του προϋπολογισμού. Αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των αιτήσεων στη δράση της γενικής επιχειρηματικότητας μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί η μέση αιτούμενη επιδότηση είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν κατά βάση νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες με πολύ πιο μικρά επενδυτικά σχέδια από τα τουριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέση αιτούμενη δημόσια δαπάνη των αιτήσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις κινείται στα επίπεδα των 190.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις μόλις στα 80.000 ευρώ.

Ακολουθεί η αξιολόγηση

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής, την Παρασκευή 22 Μαρτίου και ώρα 15:00, θα ακολουθήσει η συγκριτική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και οι εντάξεις στα δύο προγράμματα με σειρά βαθμολογίας μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια. Σημειώνεται πως και στις δύο δράσεις θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια να είναι ώριμα (να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες και χρήσεις γης) αλλά και να έχει εξασφαλιστεί η ιδιωτική συμμετοχή (με ίδια κεφάλαια ή με εξασφαλισμένο τραπεζικό δανεισμό).

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Golden Visa από 31 Μαρτίου: Τα 3 κλιμάκια, οι εξαιρέσεις για διατηρητέα, εξ αδιαιρέτου, βιομηχανικά κτήρια

Τελειώνει και ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Αύριο Παρασκευή κλείνει και η υποβολή αιτήσεων για τις τρεις δράσεις του «Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΜμΕ», καθώς όπως έχει γράψει το - το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων δεν ήταν το αναμενόμενο.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2023, και ακόμη το μεγαλύτερο κομμάτι -ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ- των δεσμευμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τις τρεις δράσεις «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», «Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» παραμένει αδιάθετο.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προϋπολογισμός: Υπέρβαση στόχου 9,1% στα φοροέσοδα το πρώτο δίμηνο – Γκάζι στις επενδύσεις, μεγαλύτερο το πλεόνασμα

Στα σκαριά νέο πρόγραμμα

Τα 200 εκατ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην προκήρυξη ενός νέου προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 21-27». Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αναφέρουν αρμόδιες πηγές και η προδημοσίευση του οποιοδήποτε προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σίγουρα μετά το Πάσχα, ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση.

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin