Image default
NATIONAL BANK

Πότε θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική – Όλα τα σενάρια

Στενεύουν τα περιθώρια για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ότι έως το τέλος του έτους το Δημόσιο θα έχει διαθέσει και το υπόλοιπο 18,4% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι “βάσει της συμφωνίας που έχουμε με τους δανειστές, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία αποεπένδυσης μέχρι τα τέλη του 2025. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε λόγο να καθυστερήσουμε. Είχαμε πολύ σημαντικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από πολλούς επενδυτές και γι’ αυτό θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη του έτους”.

Και αυτό διότι, όπως έχει επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr, τα χρονικά παράθυρα που προσφέρει το 2024 για το δεύτερο placement της Εθνικής Τράπεζας είναι πολύ περιορισμένα, με το προσεχές καλοκαίρι να είναι το επικρατέστερο σενάριο για τρεις λόγους.

Ο πρώτος είναι ο νόμος που διέπει την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, σύμφωνα με τον οποίο μεταξύ δύο συναλλαγών στην ίδια τράπεζα θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Δεδομένου ότι η συναλλαγή για τη διάθεση του πρώτου 22% στην Εθνική ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2023, το ΤΧΣ δεν μπορεί να εκκινήσει εκ νέου διαδικασία δημόσιας προσφοράς πριν από τις 17 Μαΐου 2024.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο περιορισμός που θέτει το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τέτοιας εμβέλειας συναλλαγή για εισηγμένη εταιρεία σε διάστημα μικρότερο των 40 ημερών πριν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου συνήθως ανακοινώνονται στα τέλη Μαΐου, τότε ο Μάιος αποκλείεται ως μήνας εκκίνησης του placement. Το ίδιο ισχύει και για τον Ιούνιο, αφενός γιατί μεταξύ 6-9 Ιουνίου θα διενεργηθούν οι Ευρωεκλογές, αφετέρου επειδή ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά μήνας γενικών συνελεύσεων για τις συστημικές τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι, ως πιθανότερο πρώτο χρονικό παράθυρο για την αποεπένδυση είναι ο Ιούλιος -αμέσως μετά τη γενική συνέλευση- προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή πριν τον “νεκρό” -για τις αγορές- Αύγουστο.

Επόμενο “παράθυρο” είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στα τέλη Νοεμβρίου – μετά, δηλαδή, τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Δεδομένης, πάντως, της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη φετινή εκλογική αναμέτρηση, είναι πιθανό ο σύμβουλος αποεπένδυσης που θα εισηγηθεί τις βέλτιστες ημερομηνίες για το placement να μην αναλάβει το ρίσκο του εκλογικού αποτελέσματος.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ως καταλληλότερος χρόνος για τη συναλλαγή που θα οδηγήσει στην πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα προκρίνεται ο Ιούλιος. Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να διατηρηθούν οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση με μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων συναλλαγών σε Εθνική και Πειραιώς που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της δημόσιας προσφοράς.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη ΕΤΕ: Ανοδική τάση στις επιχειρηματικές πωλήσεις το 2023 – Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

admin

Εθνική: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% – Πάνω από 1,75 δισ. οι προσφορές

admin

Εθνική: Πάνω από €1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 – Στο 6,25% το αρχικό επιτόκιο

admin

Π. Μυλωνάς: Επιβράβευση των μετόχων μας με μερίσματα και buybacks

admin

Εθνική Τράπεζα: Οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2023

admin

Νέα κάρτα Dual από την Εθνική Τράπεζα

admin

Jefferies: Δηλώνει αγοραστής των ελληνικών τραπεζών – “Εκτοξεύει” τις τιμές-στόχους και βλέπει ράλι έως και 45%

admin

Εθνική Τράπεζα: Ολοκλήρωση της συναλλαγής “Frontier ΙΙ”

admin

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή η επενδυτική διάθεση των ΜμΕ – Έντονο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα χρηματοδότησης 400 εκατ. για ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και ενδυνάμωσης των γυναικών

admin

Νέα εταιρική ταυτότητα για την Εθνική Τράπεζα

admin

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% – Πάνω από 2,4 δισ. οι προσφορές

admin