Image default
Οικονομία

Συντάξεις Απριλίου: Πότε καταβάλλονται – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Απριλίου 2024 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Απριλίου 2024 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Την 26η/3/2024, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Την 28η/3/2024, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ} και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρωμή έως το τέλος Μαρτίου σε όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση – Ποιοι πάνε ταμείο

Παράλληλα, όπως προ ημερών είχε γράψει το -, αναδρομικά που φτάνουν ακόμη και τα 17.000 ευρώ θα πιστωθούν σε περίπου 50.000 συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις δεν έχουν ακόμη επανυπολογιστεί με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα αναδρομικά για παράλληλη ασφάλιση θα δοθούν έως το τέλος του μήνα και αφορούν όσους εργάζονται από την 1/1/2017 και μετά, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Ο ΕΦΚΑ θα προχωρήσει σε πληρωμές αναδρομικών ανά πρ. Ταμείο, καταβάλλοντας οφειλόμενα 5 ακόμη και 7 ετών.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση» δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Οπότε, στο τέλος του μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό».

Στο τέλος Μαρτίου πληρώνονται τα αναδρομικά σε 6.000 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής, σε 1.000 του ΗΣΑΠ, ενώ ακολουθούν οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 συνταξιούχους τραπεζών. Στην «ουρά» των επανυπολογσμών παραμένουν συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τις αυξήσεις που δικαιούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 30 έτη ασφάλισης. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση.

«Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά σε τέως ασφαλισμένους στον ΗΣΑΠ τις προηγούμενες εβδομάδες και περιμένουμε μέσα στο μήνα κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξημένη σύνταξή τους από την τέως Ολυμπιακή. Ακολουθούν και άλλες ομάδες συνταξιούχων που είχαν εργαστεί σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και τραπεζοϋπάλληλοι» ανέφερε στο ΕΡΤNEWS ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης.

«Το βασικό είναι ότι ολοκληρώνονται οι επανυπολογισμοί που προέβλεπε ο ν.4670/20. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και κάποιες παράλληλες συντάξεις. Οι άνθρωποι αυτοί θα δουν αυξημένη από εδώ και πέρα την σύνταξή τους» τόνισε. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με έναρξη καταβολής σύνταξης πριν από το «νόμο Κατρούγκαλου», οι οποίοι επίσης υπόκεινται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης. Το ΕΝΔΙΣΥ διεκδικεί δυναμικά να δοθούν προσαυξήσεις και αναδρομικά και σε αυτούς τους συνταξιούχους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο.

Αναδρομικά οφείλονται και για επικουρικές συντάξεις που δεν έχουν επανυπολογιστεί, καθώς εκκρεμεί η προσαύξηση 0,075% από τον ΕΦΚΑ. Αυτό αφορά κυρίως συνταξιούχους τραπεζών, αλλά και πρώην δημοσίου υπαλλήλους, με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται πως οι επικουρικές συντάξεις όλων όσοι είχαν καταβάλει τις έξτρα εισφορές υπολογίστηκαν σαν να είχαν πληρώσει την κανονική εισφορά 6%, χωρίς να έχει αποδοθεί το συμπλήρωμα σύνταξης από τις επιπλέον εισφορές, επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είχε ετοιμάσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα για να κάνει τους απαιτούμενους επανυπολογισμούς.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin