Image default
Ευρώπη

Παρασκηνιακές συνομιλίες με την Τουρκία ετοιμάζει η ΕΕ για να στείλει ένα«θετικό» μήνυμα

Τις τελευταίες ημέρες, η Γερμανία έχει αυξήσει τις πιέσεις για να προσθέσει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ένα «θετικό» μήνυμα για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, κάτι με το οποίο η Κύπρος δεν συμφωνεί, όπως μαθαίνει το Euractiv.

Δύο διπλωμάτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν στο Euractiv ότι το Βερολίνο πιέζει να προστεθεί μια παράγραφος στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Μετά από μήνες κλιμάκωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας στις αρχές του 2023, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συνέταξε έκθεση σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ενώ η πρώτη έκθεση ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, λόγω της βεβαρημένης ατζέντας των ηγετών της ΕΕ κατά τις τρεις τελευταίες συνόδους κορυφής, δεν κατέστη δυνατό να συζητηθεί.

Ωστόσο, το Euractiv έμαθε ότι η Κύπρος ήθελε μια «σωστή» συζήτηση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής πριν στείλει ένα «θετικό» μήνυμα, όπως πρότεινε η Γερμανία.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε στο Euractiv ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν ήταν πρόθυμος να συζητήσει το θέμα λόγω της πλήρους ατζέντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να προστεθεί στα συμπεράσματα μια αναφορά που να αντικατοπτρίζει την πιθανή συζήτηση ΕΕ-Τουρκίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και, στην καλύτερη περίπτωση, μια αναφορά στην έκθεση του Μπορέλ του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, όλους αυτούς τους μήνες έχουν γίνει θετικά βήματα, έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις με την Ελλάδα -ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό- και έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα κατά της παράκαμψης των κυρώσεων από τη Ρωσία.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη στάση της Άγκυρας απέναντι στη Χαμάς, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα ως μια απελευθερωτική ομάδα που μάχεται για την προστασία των παλαιστινιακών εδαφών και όχι ως τρομοκρατική οργάνωση.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Κύπρο.

Στην Αθήνα, πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν εντάξει με μια παράγραφο που θα καλούσε την Επιτροπή να συνεχίσει τις εκθέσεις για την κατάσταση της ΕΕ-Τουρκίας.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην παράγραφο αυτή θα πρέπει να προστεθεί η διατύπωση προηγούμενων συμπερασμάτων του EUCO: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Επιπλέον, οι Έλληνες ήθελαν μια φράση που να διευκρινίζει ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα πρέπει να έχει «τον τελευταίο λόγο» για κάθε είδους αποφάσεις πολιτικής που σχετίζονται με την Τουρκία.

Η Κύπρος, από την πλευρά της, πίεσε επίσης για την προσθήκη ενός απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, αν και το Euractiv αντιλαμβάνεται ότι δεν συμφωνούν με αυτό όλα τα κράτη μέλη.

Τέλος, η Λευκωσία ζήτησε να συμπεριληφθούν οι γραμμές της ΕΕ για το Κυπριακό, δηλαδή μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση έναντι της πίεσης της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Νέα κλιμάκωση

Τους τελευταίους μήνες, οι εντάσεις έχουν αποκλιμακωθεί, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκίνησαν διάλογο για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Όμως, αναφερόμενος στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο, ο Ερντογάν προκάλεσε την οργή της Αθήνας και της Λευκωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας: «Αν είχαμε πιέσει νότια, η Κύπρος θα ήταν δική μας».

Η Κύπρος χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως «απαράδεκτη».

Στην Ελλάδα, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την «παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 αποτελούν σαφή διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή της μνήμης των θυμάτων».

«Πόσο μάλλον όταν λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που υπάρχει συνεχής προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε η πηγή.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin