Image default
BLOOMBERG

Apple: Εξανεμίστηκαν 113 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησης της σε μία ημέρα

Οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Apple, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές για την επιβολή προστίμων και απειλώντας την κυριαρχία της εταιρείας στην αγορά.

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Δικαιοσύνης και 16 γενικοί εισαγγελείς μηνύουν την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Και στην Ευρώπη, η εταιρεία φέρεται να ερευνάται σχετικά με το αν συμμορφώνεται με τον νόμο περί ψηφιακών αγορών της περιοχής.

Οι μετοχές της εταιρείας διολίσθησαν κατά 4,1% την Πέμπτη, χάνοντας περίπου 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και αυξάνοντας τις απώλειες τους από τις αρχές του έτους στο 11%.

Η εταιρεία που είχε κάποτε την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποαποδίδει τόσο τον Nasdaq 100 όσο και τον S&P 500 το 2024, σύμφωνα με το -.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple μπαίνει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών. Η εταιρεία όπως και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια κατηγορίες για πλουτισμό μέσω της πίεσης των ανταγωνιστών. Αλλά καθώς τα προϊόντα της Apple γίνονται όλα και πιο δημοφιλή και έχουν καθιερωθεί ως μέρος της καθημερινής ζωής σε όλο τον κόσμο, οι αρχές έχουν γίνει επίσης πιο μαχητικές και επιφυλακτικές απέναντι στη δύναμή της.

Η αγωγή, που κατατέθηκε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορεί την Apple ότι εμποδίζει τους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες υλικού και λογισμικού στις δημοφιλείς συσκευές της. Οι πιθανές έρευνες στην Ευρώπη, οι οποίες στοχεύουν επίσης ορισμένους από τους ατναγωνιστές της Apple, θα επικεντρωθούν στις νέες χρεώσεις, όρους και προϋποθέσεις της εταιρείας για τους προγραμματιστές των καταστημάτων εφαρμογών.

Η Apple αντέδρασε στην αμερικανική αγωγή χαρακτηρίζοντάς την «λάθος για τα γεγονότα και το νόμο». Προειδοποίησε ότι η ενέργεια θα «δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέμβει στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων» και δεσμεύτηκε «να αντιδράσει σθεναρά σε μία τέτοια εξέλιξη».

Μεταξύ άλλων, στο δικόγραφο αναφέρεται ότι η Apple, εμποδίζει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, ενώ καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις ανταγωνιστικές συσκευές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορεί την Apple ότι αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

«Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερες τιμές, επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

«Στην Apple, καινοτομούμε καθημερινά για να κάνουμε τους ανθρώπους να αγαπήσουν την τεχνολογία — σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα, προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργούν μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Διαβάστε ακόμη:

Apple και Alphabet σε συνομιλίες για χρήση του Gemini στα iΡhone

Apple: Διακανονισμός ύψους $490 εκατ. μετά τα σχόλια του Κουκ για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

Apple: Βουτιά 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα – Σκληρή «μάχη» με την Huawei

Σχετικα αρθρα

CVC Capital Partners: Στο τραπέζι και πάλι η πολυαναμενόμενη IPO – Στόχος να συγκεντρώσει 1,25 δισ. ευρώ

admin

Heinz: Έτοιμη η μαγιονέζα της «Barbie» με ροζ χρώμα – Τι περιέχει και πού είναι διαθέσιμη

admin

Apple: Χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά κινητών – Στη Νο1 θέση η Samsung

admin

Μετοχές, πετρέλαιο, χρυσός: Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις των επενδυτών

admin

Formula 1: Πώς θα δείτε από κοντά έναν αγώνα χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!

admin

Κακάο: Οι αγρότες επιστρέφουν στην παραγωγή, μετά την έκρηξη της τιμής του

admin

BlackRock: Εκτινάχθηκαν στα $10,47 τρισ. τα υπό διαχείριση assets το α’ τρίμηνο

admin

Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

admin

Gucci: Πρώην μεγαλοστέλεχος των LVMH και Prada αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή CEO

admin

Societe Generale: Deal 745 εκατ. ευρώ για την πώληση μέρους των επιχειρήσεων της στο Μαρόκο

admin

Γιάννης Στουρνάρας: Είναι καιρός η ΕΚΤ να διαφοροποιηθεί από την Fed

admin

Clarins: Η κληρονόμος του κολοσσού προϊόντων ομορφιάς έτοιμη για νέες εξαγορές

admin