Image default
Οικονομία

ΕΣΠΑ: «Μάχη» 10.000 μικρομεσαίων για τα 350 εκατ. των επιδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ για τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό διότι πάνω από 10.000 επιχειρήσεις καλούνται να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από τα συνολικά 350 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων που δίνουν τα δύο προγράμματα ενίσχυσης νέων και υπό ίδρυση ΜμΕ.

Λίγο πριν από την λήξης της προθεσμίας την Παρασκευή υποβλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας τεράστιος αριθμός αιτήσεων. Ενδεικτικό είναι πως την περασμένη Τετάρτη οι αιτήσεις και στα δύο προγράμματα έφταναν τις περίπου 4.500. Την Πέμπτη υποβλήθηκαν πάνω από 3.500 νέα αιτήσεις και την Παρασκευή το μεσημέρι ξεπέρασαν σύμφωνα με πληροφορίες τις 10.000.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΣΠΑ και να δοθεί αρχικά μια ολιγόωρη παράταση, ενώ τελικά αποφασίστηκε να δοθεί περιθώριο μερικών ημέρων ακόμη λόγω ακριβώς του πάρα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος που εμφανιζόταν την τελευταία στιγμή.

Το μεγάλο στοίχημα είναι στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων. Και αυτό γιατί η αξιολόγηση είναι συγκριτική. Αυτό σημαίνει πως τα χρήματα θα δίνονται με σειρά αξιολόγησης, ξεκινώντας από τα επενδυτικά σχέδια που κατέγραψαν την καλύτερη βαθμολογία, μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Στην πράξη πολλές επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός, ειδικά στο πρόγραμμα για τις τουριστικές επιχειρήσεις που το μέσος ύψος των επενδυτικών σχεδίων είναι σημαντικά υψηλότερο από το πρόγραμμα της γενικής επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες η μέση αιτούμενη δημόσια δαπάνη των αιτήσεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις κινείται στα επίπεδα των 190.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις μόλις στα 80.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεις» προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, επιδοτούν επενδυτικά σχέδια έως 400.000 ευρώ κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 45% έως και 60% ανάλογα με το αν δημιουργούνται θέσεις εργασίας και το αν οι επενδύσεις πραγματοποιούνται σε απομακρυσμένες, πυρόπληκτες ή πλημμυροπαθείς περιοχές.

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής θα ακολουθήσει η συγκριτική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και οι εντάξεις στα δύο προγράμματα με σειρά βαθμολογίας μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια. Σημειώνεται πως και στις δύο δράσεις θα πρέπει τα επενδυτικά σχέδια να είναι ώριμα (να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες και χρήσεις γης) αλλά και να έχει εξασφαλιστεί η ιδιωτική συμμετοχή (με ίδια κεφάλαια ή με εξασφαλισμένο τραπεζικό δανεισμό).

Σχετικα αρθρα

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin