Image default
Ευρώπη

LEAK: Εντατικές ευρωπαϊκές διεργασίες για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο

Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τα Ευρωπαϊκά Πορτοφόλια Ψηφιακής Ταυτότητας (EDIW) βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της ΕΕ για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ένα αδημοσίευτο έγγραφο που είδε το Euractiv.

Η DSA επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια στο διαδίκτυο με την αποσαφήνιση της ευθύνης των διαδικτυακών φορέων και την αντιμετώπιση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια ταυτότητας, στο πλαίσιο του κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές (eIDAS), παρέχουν μια ασφαλή πλατφόρμα για τη διαχείριση των προσωπικών εγγράφων ταυτοποίησης και την προώθηση της τυποποιημένης ψηφιακής ταυτοποίησης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Euractiv, μια δήλωση που θα παρουσιαστεί στην άτυπη σύνοδο των υπουργών τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης στις 11-12 Απριλίου, ζητά την αυστηρή και αποτελεσματική εφαρμογή των DSA και EDIW για την προστασία των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων στο διαδίκτυο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπογράφοντες αναμένεται να εκδώσουν σαφείς οδηγίες προς όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες για να διασφαλίσουν το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας για όλους τους χρήστες, ιδίως τους ανηλίκους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δήλωση. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων ψηφιακής ταυτότητας και επαλήθευσης της ηλικίας, όπως τα πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας.

Τα κράτη μέλη που συνυπογράφουν θα επιδιώξουν επίσης την εναρμόνιση των τεχνικών προτύπων σε ολόκληρη την ΕΕ για την επιγραμμική επαλήθευση της ηλικίας, βασιζόμενοι στις λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ψηφιακών πορτοφολιών, αναφέρεται στη δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται τώρα πολύ σκληρά για την επιβολή της DSA, η οποία ρυθμίζει το περιεχόμενο σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Την περασμένη εβδομάδα, εννέα μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ερωτήθηκαν σχετικά με τη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στις πλατφόρμες τους και τη συμμόρφωση με την DSA.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν τον Νοέμβριο του 2023 σε κανονισμό για την εισαγωγή ψηφιακών πορτοφολιών στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να ψηφιοποιήσει τις δημόσιες υπηρεσίες έως το 2023.

Οι ψηφιακές ταυτότητες θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, επιτρέποντάς τους να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν ψηφιακά κυβερνητικές πληροφορίες, όπως το όνομα, το επώνυμο και την ημερομηνία γέννησης.

Εν τω μεταξύ, η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προτείνει να δοθεί έμφαση στο ρόλο των αρχών των κρατών μελών για τον εντοπισμό και την αφαίρεση διαδικτυακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που είδε το Euractiv.

Ωστόσο, ο φάκελος έχει κολλήσει στο Συμβούλιο εδώ και καιρό, αφού οι κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία επί του σχεδίου νόμου τον Οκτώβριο.

Δεν είναι σαφές αν το έγγραφο που είδε το Euractiv είναι η τελική έκδοση της δήλωσης.

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin