Η Γαλλία είναι έτοιμη να επιτάξει «προσωπικό, αποθέματα ή εργαλεία παραγωγής» για να επιταχύνει την παραγωγή οπλισμού από την εγχώρια βιομηχανία, δήλωσε την Τρίτη (26 Μαρτίου) ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Sébastien Lecornu.
«Για πρώτη φορά, δεν αποκλείω (…), εάν τα πράγματα δεν είναι σύμφωνα με τον ρυθμό παραγωγής και τους χρόνους παράδοσης, να προβούμε σε επιτάξεις, εάν είναι απαραίτητο, ή να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα της ιεράρχησης», δήλωσε ο Lecornu σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Αυτές οι επιτάξεις θα μπορούσαν να αφορούν προσωπικό, αποθέματα και άλλα εργαλεία παραγωγής ή να απαιτούν από τους κατασκευαστές να δίνουν προτεραιότητα στις στρατιωτικές απαιτήσεις έναντι των πολιτικών αναγκών, είπε ο υπουργός.
Η Γαλλία θα μπορούσε «εντός των επόμενων εβδομάδων» να δώσει προτεραιότητα στις στρατιωτικές παραγγελίες έναντι των πολιτικών αναγκών και να επιβάλει ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων σε ορισμένους κατασκευαστές, πρόσθεσε ο Υπουργός.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν πρόσφατα να εντείνουν τις προσπάθειες για τη «λειτουργία πολεμικής οικονομίας» για την Ένωση, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μόλις τον περασμένο μήνα ένα πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανίας (EDIP) για την αναμόρφωση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της, ώστε να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές και ουκρανικές στρατιωτικές ανάγκες.
Τα βασικά μέτρα των σχεδίων της ΕΕ περιλαμβάνουν αποθέματα εφοδιασμού, καθώς και παραγγελίες με σειρά προτεραιότητας. Με τον μηχανισμό αυτό οι αμυντικές βιομηχανίες θα έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση που η έλλειψη μη στρατιωτικών εξαρτημάτων ή εξαρτημάτων διπλής χρήσης απειλήσει τη διαθεσιμότητα του αμυντικού εφοδιασμού.
Το τελευταίο απορρίφθηκε από τις χώρες της ΕΕ πέρυσι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Πράξη για τη στήριξη των πυρομαχικών (ASAP), προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών σε όλο το μπλοκ.
Το γαλλικό νομοσχέδιο για τη στρατιωτική άμυνα για την περίοδο 2024-2030, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, ορίζει ότι σε περίπτωση «πραγματικής ή προβλέψιμης απειλής για δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη ζωή του έθνους» ή απειλής για την «προστασία του πληθυσμού», η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει την επίταξη οποιουδήποτε προσώπου, φυσικού ή νομικού, καθώς και όλων των αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών.
Μια τέτοια πολεμική προσπάθεια θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το τεταμένο «πλαίσιο ασφαλείας», δήλωσε ο Lecornu.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει πάει πίσω σε μια μορφή Ψυχρού Πολέμου (…) με φόντο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας».
Ο Lecornu αναφέρθηκε επίσης σε ένα αυξημένο επίπεδο «τρομοκρατικής απειλής», μετά την επίθεση στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 140 άνθρωποι.
Λειτουργία πολεμικής οικονομίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να είναι «σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας, με ταχύτερη και ισχυρότερη παραγωγική ικανότητα».
«Εάν οι ρυθμοί παραγωγής είναι μερικές φορές πολύ αργοί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ο πειρασμός να δουλεύουμε σε βάση just-in-time και να μην διατηρούμε επαρκή αποθέματα πρώτων υλών ή εξαρτημάτων», για να αποφύγουμε τη δέσμευση μετρητών που απαιτούνται για τη δημιουργία αυτών των αποθεμάτων, δήλωσε ο Lecornu.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας παραπονέθηκε επίσης ότι οι χρόνοι παράδοσης του αντιαεροπορικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Aster, που παράγεται μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, είναι πολύ μεγάλοι.
«Το ζήτημα των υπεργολάβων της MBDA που δίνουν προτεραιότητα στη στρατιωτική παραγγελία του πυραύλου Aster έναντι μιας πολιτικής παραγγελίας είναι προφανώς κάτι που μπορούμε να εξετάσουμε πλήρως», είπε.
Η Γαλλία παρήγγειλε 200 πυραύλους Aster τον Ιανουάριο του 2023 έναντι 900 εκατομμυρίων ευρώ, με προγραμματισμένη παράδοση για το 2026. Οι πύραυλοι αυτοί, οι οποίοι σύμφωνα με τον Lecornu, «δεν είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως ή χρησιμοποιούνταν μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς», δίδονται τώρα στην Ουκρανία.
«Έχουμε πλέον συγκεκριμένες επιχειρησιακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλουμε προσφορές», είπε, ανακοινώνοντας μια «προπαραγγελία» για 200 επιπλέον πυραύλους Aster.