Μερική ικανοποίηση εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, για τις αλαλγές στην ΚΑΠ που προτάθηκαν κι υιοθετήθηκαν τελικά στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη (26 Μαρτίου).
«Είχαμε μια πρώτη καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης για τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, με το πέρας της συνάντησης, καθώς δεν επαρκεί να καλύψει τις ανησυχίες του αγροτικού πληθυσμού, όπως είπε.
Μάλιστα, ο ίδιος λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου είχε δηλώσει τα εξής: «Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη κινείται αργά. Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί και τα αντανακλαστικά της δεν ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών».
Οι αλλαγές στην ΚΑΠ
Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υιοθέτησε ορισμένες από τις προτάσεις με στόχο να ξεκινήσει η εφαρμογή τους από την φετινή άνοιξη, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση του διοικητικού φόρτου και στην απλούστευση της ΚΑΠ.
Συγκεκριμένα, η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε τις αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μία από τις πιο κρίσιμες αλλαγές είναι ότι «εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές», ενώ μια φορά το χρόνο, τα κράτη μέλη οφείλουν «να ενημερώνουν την Επιτροπή για τέτοιες παρεκκλίσεις».
Η εν λόγω προσθήκη χαρακτηρίστηκε ως «πολύ σημαντική» από τον Έλληνα Υπουργό, σημειώνοντας, ωστόσο στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών ότι «αναμένεται και το έγγραφο της Επιτροπής σχετικά με την απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας».
Ακόμα, εισάγονται νέες εξαιρέσεις από τα πρότυπα GAEC 6,7,8 που αφορούν στη μεγαλύτερη ευελιξία προς τα κράτη μέλη για την κάλυψη του εδάφους κατά τις ευαίσθητες περιόδους, στην παραμονή της αμειψισποράς ως κύριας πρακτικής και στην εισαγωγή της εθελοντικής βάσης για την αγρανάπαυση αντίστοιχα.
«Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ», σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Επιπλέον, η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε οι χώρες της ΕΕ να μπορούν πλέον να τροποποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ δύο φορές το χρόνο σε μόνιμη βάση, σε αντίθεση με μία φορά, όπως ισχύει σήμερα.
Τα ελληνικά αιτήματα
«Δεν αρκεί αυτή η διόρθωση. Είναι εξαιρετικά μικρή μπροστά στον όγκο των θεμάτων που πρέπει να διορθωθούν στην τρέχουσα ΚΑΠ. Θυμίζω ότι εμείς, η χώρα μας επιμένουμε και στις άλλες (στις 19) βελτιώσεις, που πρέπει να κάνουμε γνωρίζοντας τα στενά χρονικά περιθώρια λόγω Ευρωεκλογών», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά το πέρας των συνομιλιών με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.
«Μέχρι τις ευρωεκλογές οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει πέρα από τα 19 αιτήματα που συνολικά έχουμε καταθέσει», συμπλήρωσε.
«Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε την δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, προκειμένου να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα των πόρων.», συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Είναι αναγκαίο να «δοθεί δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να μπορεί να διαθέτει, εφόσον το επιθυμεί, το 2% από την ΚΑΠ για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από την κλιματική κρίση», κατέληξε απευθύνοντας ειδική έκκληση προς την Επιτροπή να το εξετάσει το συντομότερο δυνατόν πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Συμβούλιο ΥΠΑΑΤ του ΕΛΚ στην Ελλάδα
Λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είχε πραγματοποιηθεί η συζήτηση των Υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ.
«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι θέσεις που λαμβάνουμε θα ενδυναμώνουν το ΕΛΚ ώστε να υπάρχει ενιαίος πολιτικός λόγος, δυνατή φωνή και ενότητα ενόψει των ευρωεκλογών», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εμείς οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις, είμαστε η ρεαλιστική φωνή, των Ευρωπαίων αγροτών. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό με πράξεις, πρωτοβουλίες και αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος προτείνοντας μάλιστα να γίνει μια συνεδρίαση των υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα πριν τις εκλογές.