Image default
Πολιτική

Κομισιόν: Πρόταση για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού πτυχίου σε πανεπιστήμια της ΕΕ

Τη δυνατότητα απόκτησης ενός κοινού, ευρωπαϊκού πτυχίου, το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν οι φοιτητές από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία θα συνεργάζονται σε εθελοντικό πλαίσιο, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ευρωπαϊκό πτυχίο σε επίπεδο bachelor, master αλλά και διδακτορικού τίτλου θα απονέμεται σε εθελούσια βάση με σκοπό να γίνει η ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμη πιο ανταγωνιστική και διασυνδεδεμένη, ενώ παράλληλα οι πτυχιούχοι θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές εργασίας. Ένα τέτοιο ευρωπαϊκό πτυχίο, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μείωνε τη γραφειοκρατία και θα επέτρεπε σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορα κράτη – μέλη της ΕΕ, να συνεργάζονται και να δημιουργούν κοινά προγράμματα.

Το εν λόγω πτυχίο θα αναγνωρίζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η Κομισιόν ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο τα ευρωπαικα ΑΕΙ θα μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερα «ταλέντα» και φοιτητές και από χώρες εκτός ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν, την οποία παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Ιλιάνα Ιβάνοβα, αρμόδια για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαίας προβλέπει τα βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ, προς ένα ευρωπαϊκό πτυχίο, με δύο διαδρομές. Σύμφωνα με την Επίτροπο Ιβάνοβα, για να υπάρξει η δυνατότητα απόκτησης ευρωπαϊκού πτυχίου θα είναι απαραίτητη η συνεργασία ΑΕΙ ανάμεσα σε, τουλάχιστον, δύο κράτη – μέλη της ΕΕ.

Πρώτον, ένα προπαρασκευαστικό ευρωπαϊκό σήμα, το οποίο θα απονέμεται σε φοιτητές που αποφοίτησαν από προγράμματα κοινών πτυχίων που πληρούν τα προτεινόμενα ευρωπαϊκά κριτήρια. Συνεπώς οι σπουδαστές θα λαμβάνουν το εν λόγω σήμα ευρωπαϊκού πτυχίου μαζί με το πτυχίο που έλαβαν από το εκπαιδευτικό ίδρυμα του κράτους – μέλους στο οποίο σπούδασαν.

Δεύτερον, τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πτυχίου, το οποίο θα βασίζεται στα κοινά κριτήρια και στην εθνική νομοθεσία των κρατών – μελών. Θα απονέμεται είτε από κοινού, από διάφορα πανεπιστήμια διαφορετικών κρατών – μελών είτε, ενδεχομένως, από κάποιο ευρωπαϊκό νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί από τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε επανειλημμένως ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την εθνική νομοθεσία, και ο λόγος είναι ότι η εκπαιδευτική πολιτική είναι κυρίως αρμοδιότητα των κρατών- μελών της ΕΕ και τα πανεπιστήμια σε ολόκληρη την ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά την αυτονομία τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκολύνει και θα στηρίξει τα κράτη μέλη στις εργασίες για την απόκτηση ευρωπαϊκού πτυχίου μέσω μιας σειράς συγκεκριμένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαστηρίου πολιτικής για τα ευρωπαϊκά πτυχία που θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα Erasmus +, το οποίο θα συσταθεί το 2025, με στόχο τη συμμετοχή των κρατών μελών και της κοινότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την απόκτηση ευρωπαϊκού πτυχίου.

«Κάνουμε λόγο για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο. Η διαφορά είναι ότι κάθε πτυχίο δεν είναι ευρωπαϊκό. Μπορεί κάποιος να πάρει πτυχίο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως έχω την τιμή εγώ προσωπικά, αλλά την ίδια στιγμή θα μπορεί και ένας απόφοιτος να λάβει πτυχίο από το Αριστοτέλειο που θα είναι παράλληλα και ευρωπαικό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο της Ελλαδας για την την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι στην συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού πτυχίου, θα μπορούν να συμμετέχουν και να συνεργάζονται τόσο κρατικά, όσο και ιδιωτικά ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΑΕΙ, με την προυποθεση να σέβονται τα κριτήρια ποιότητας που παρουσιάζει η Επιτροπή.

Ειδήσεις σήμερα:Όμηρος της Χαμάς μιλά για τη σεξουαλική κακοποίησή της στη Γάζα – «Είμαι κακός, μην το πεις στο Ισράηλ»

Αλλάζουν όλα για τη χρήση κινητών στα σχολεία: Μέχρι και οριστική αποβολή στο νέο ποινολόγιο

Ένοχος οδηγός αυτοκινήτου που «φρέναρε» απότομα και «καρφώθηκε» μοτοσυκλέτα από πίσω του

Σχετικα αρθρα

Νέα Αριστερά για Παπανώτα: Οι απόψεις του έρχονται από το σκοτεινό παρελθόν της χώρας

admin

Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει τη σημασία των ευρωεκλογών

admin

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για Μέση Ανατολή: Η κρίση αυτή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση

admin

Επιτυχής η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference», λέει ο Γεραπετρίτης – 130 κράτη δεσμεύθηκαν για 500 δράσεις

admin

Γεραπετρίτης από Our Ocean: Ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για το μέλλον

admin

Κ. Κυρανάκης στο Our Ocean Conference: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

admin

Το λάδι του Κασσελάκη, το καυστικό σχόλιο Γεωργιάδη και το «πάρτι» στο Χ 

admin

Σκυλακάκης: Οι 13 δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία των θαλασσών

admin

Υπόθεση Μπελέρη: Ξεκινά η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό – Δικαιούται έφεση εντός 15 ημερών

admin

Ιερώνυμος: Άκουσα με χαρά την επιλογή του Μπελέρη να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή

admin

Γεροβασίλη: Αμιγώς πολιτική και κρίσιμη η αναμέτρηση στις Ευρωεκλογές

admin

Νέα Αριστερά: Επίθεση στον Μητσοτάκη για την επιλογή Μπελέρη στην ευρωλίστα της ΝΔ

admin