Image default
Ευρώπη

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

Οι νομοθέτες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης υποστήριξαν την Τετάρτη με ευρεία πλειοψηφία, 171 ψήφους υπέρ και 25 κατά, νομοσχέδιο που πρότεινε το κόμμα Renaissance του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά θέματα της χώρας.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία της κυριαρχίας μας, των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αξιών μας και η προστασία των συμφερόντων του έθνους», δήλωσε ο Sacha Houlié, πρόεδρος του Renaissance στη γαλλική Επιτροπή Νομικών και εισηγητής του νομοσχεδίου, ανοίγοντας τη συζήτηση την Τρίτη.

Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ολομέλεια την Τετάρτη, με μόνο την France Insoumise (LFI) να καταψηφίζει και την Gauche Démocratique et Républicaine (GDR) να απέχει, αποτελείται από τέσσερα μόνο  άρθρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπει μια τετραετή δοκιμή, που επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών να χρησιμοποιούν τεχνικές αλγοριθμικής παρακολούθησης οι οποίες τώρα προορίζονται αποκλειστικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το μέτρο αυτό επικρίθηκε αρχικά έντονα από τα αριστερά κόμματα, τα οποία φοβήθηκαν πιθανές επιπτώσεις στις ατομικές ελευθερίες.

«Οι συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση κατέστησαν δυνατή την αποσαφήνιση του κειμένου, το οποίο περιορίζει τη χρήση των αλγορίθμων σε περιπτώσεις ξένης παρέμβασης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε στο Euractiv ο βουλευτής των οικολόγων Jérémie Iordanoff.

Το κείμενο προβλέπει επίσης τη δημιουργία μητρώου «εκπροσώπων συμφερόντων που ενεργούν για λογαριασμό αλλοδαπού εντολέα», το οποίο ελέγχεται από την Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

Αυτό θα περιλαμβάνει λομπίστες, επικοινωνιολόγους και χρηματοδότες που ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων, εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος και ξένων πολιτικών κομμάτων.

Το νομοσχέδιο βασίζεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από την Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών (DPR), η οποία διαπίστωσε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι «αποτελεσματικά» αλλά «μερικές φορές ανεπαρκή, δεδομένης της εντατικοποίησης της απειλής».

Θα εξεταστεί τώρα από τη Γερουσία τον Μάιο.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin