Image default
Επιχειρήσεις

Λουκέτο στα δύο εργοστάσια της Sonoco σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς

Μια ακόμη θυγατρική πολυεθνικής στην Ελλάδα κατεβάζει ρολά. Η χαρτοποιία Sonoco προστίθεται στη μακρά λίστα των βιομηχανιών που σταματάνε την παραγωγική τους διαδικασία στην Ελλάδα.

Για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε Νεοχωρούδα και Σταυροχώρι ενημερώθηκαν την περασμένη Τρίτη. Με πηγές της εταιρείας που μίλησαν στο Euro2day.gr να σημειώνουν ότι οι μονάδες θα κλείσουν οριστικά στις 31 Μαΐου.

Στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (χρήση 2021) που δημοσιεύθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία εμφανίζει πωλήσεις 19,932 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το υποκατάστημα στο Κιλκίς με δραστηριότητα την Κατασκευή Μασουριών, Καρουλιών και Παρομοίων ειδών από Χαρτί και Χαρτόνι, να έχει συνεισφέρει στον κύκλο εργασιών 8.238.543 ευρώ. Τα μικτά αποτελέσματα της εξεταζόμενης περιόδου, δηλαδή πωλήσεις μείον κόστος πωληθέντων, παρουσίασαν κέρδος 1.539.933 ευρώ ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στις 540.335 ευρώ.

Στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται επίσης ότι στις αρχές Ιανουαρίου του 2022 απομακρύνθηκε το μέλος Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Ζαβλάρης και αντικαταστάθηκε με την κα Ξένη Κουλούρη.

Η ελληνική θυγατρική ελέγχεται κατά 100% από την ενδοομιλική οντότητα Sonoco Alcore Sarl που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και είναι μέλος της Sonoco Products Company με έδρα στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Η Sonoco (NYSE:SON) ιδρύθηκε το 1899 και είναι παγκόσμιος πάροχος προϊόντων συσκευασίας. Με καθαρές πωλήσεις περίπου 7,3 δισ. δολάρια το 2022, η εταιρεία απασχολεί περίπου 22.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε περισσότερες από 310 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΡΙΖΑ για Sonoco: Μπαράζ λουκέτων και απολύσεων σε μεγάλες βιομηχανίες

«Την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα δήθεν θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας, άλλη μια επιχείρηση ανακοινώνει αιφνιδιαστικά λουκέτο, επικαλούμενη το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλος, Χρ. Γιαννούλης, Ρ. Θρασκιά, Π. Παππάς και Κ. Νοτοπούλου. 

Οπως επισημαίνουν, «μετά τη ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, την Tupperware και την Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο, μόλις χθες η Sonoco Hellas ανακοίνωσε ότι σταματάει τη λειτουργία των δύο εργοστασίων της σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, 85 εργαζόμενοι οδηγούνται από 1 Ιουνίου στην ανεργία, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας πρόκειται να βυθιστεί περαιτέρω σε κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για τη συνολική στήριξη των εργαζομένων, που από τη μια μέρα στην άλλη μένουν χωρίς δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους. Η παροχή ολιγόμηνων επιδομάτων, χωρίς προοπτική για κατά προτεραιότητα απορρόφηση σε θέσεις εργασίας, θα σημάνει το απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς τους 85 εργαζόμενους.

Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας πει πού θα σταματήσει αυτό το μπαράζ λουκέτων και απολύσεων. Ποιος είναι ο αναπτυξιακός παράδεισος που ευαγγελίζεται, όταν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις επιλέγουν να κλείσουν τα εργοστάσια που εδρεύουν στην Ελλάδα αλλά και να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε άλλες χώρες; Πόσο ακόμη η ελληνική κοινωνία θα μετρά απολυμένους, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές ζώνες και μείωση της εγχώριας παραγωγικής της δύναμης;», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Σχετικα αρθρα

«Θωρακίζονται» από κυβερνοεπιθέσεις τα ΕΛΤΑ

admin

ΑΔΜΗΕ για Great Sea Interconnector: Οι κανονιστικές αποφάσεις δεν αλλάζουν

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Εντός του μήνα το πόρισμα της KPMG για Πόρτο Καρράς

admin

ΑVE: Αυξήθηκε στο 28,88% το ποσοστό της Doson Investment

admin

KPMG: Στις 23 Απριλίου το συνέδριo Family Business Forum

admin

AVE: Στο 28,88% αυξήθηκε το ποσοστό της Doson Investment

admin

Παπουτσάνης: Από 25 Απριλίου η καταβολή μερίσματος €0,038/μετοχή

admin

Revoil: Καθαρά κέρδη €2,1 εκατ. το 2023-Πτώση 11,84% στις πωλήσεις

admin

Jumbo: €303 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023- Μέρισμα €1/μτχ

admin

Lamda: Καθαρά κέρδη στα €27 εκατ.-Αυξημένα κατά 69% τα EBITDA

admin

Revoil: Καθαρά κέρδη €2,1 εκατ. το 2023

admin

ΟΛΘ: Σε ΜΕΤΚΑ – ΤΕΚΑΛ η επέκταση του προβλήτα 6

admin