Image default
Ευρώπη

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υπογράψει στρατηγική εταιρική σχέση με την Αυστραλία για κρίσιμες πρώτες ύλες, δήλωσε στο Euractiv πηγή προσκείμενη στο θέμα, καθώς η ΕΕ συνεχίζει την προσπάθειά της να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτές τις ύλες από άλλες πηγές εκτός της Κίνας.

Η γενική διευθύντρια της Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ, Kerstin Jorna, δήλωσε στο Euractiv ότι τέσσερις εταιρικές σχέσεις βρίσκονται «στο στάδιο των διαπραγματεύσεων ή είναι έτοιμες για υπογραφή».

Η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες που αποτελούν κλειδί για τους πράσινους και ψηφιακούς στόχους του μπλοκ. Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν το λίθιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και τα ορυκτά σπάνιων γαιών που είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρονικά.

Η αποστολή της Αυστραλίας στην ΕΕ και ο εμπορικός οργανισμός της Καμπέρα, Austrade, δεν απάντησαν στο αίτημα του Euractiv για σχολιασμό μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η Αυστραλία είναι πλούσια σε λίθιο και επί πέντε χρόνια τα δύο μέρη προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα χαλάρωνε τους ελέγχους εισαγωγών και για άλλα αγαθά, όπως τα αυτοκίνητα και το βόειο κρέας.

Όμως οι εμπορικές συνομιλίες κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες για τον τομέα του βοείου κρέατος.

Μια στρατηγική εταιρική σχέση συνήθως περιγράφει ορισμένους κοινούς τομείς συνεργασίας και δεν καθορίζει εμπορικούς όρους. Η στρατηγική εταιρική σχέση της ΕΕ με τον Καναδά για τις κρίσιμες πρώτες ύλες προσεγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ «ευρωπαϊκών επενδύσεων στον Καναδά στους τομείς των πρώτων υλών και των μπαταριών», δήλωσε η Jorna.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε την τελική του έγκριση στην Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA), μια νομοθεσία που αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ΕΕ υπογράφει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτές τις πρώτες ύλες, με πιο πρόσφατη τη Νορβηγία.

Η CRMA ορίζει έναν κατάλογο 17 στρατηγικών στοιχείων, όπως το κοβάλτιο και ο χαλκός, και έναν διευρυμένο κατάλογο 34 κρίσιμων υλικών, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο άνθρακας κοκκοποίησης.

Η νομοθεσία θέτει φιλόδοξους στόχους για την προμήθεια στρατηγικών στοιχείων.

Μέχρι το 2030, η ετήσια κατανάλωση της ΕΕ θα αποτελείται από τουλάχιστον 10% ορυκτά που εξορύσσονται τοπικά, 40% στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία εντός της ΕΕ και 25% από ανακυκλωμένα υλικά.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα, καμία μεμονωμένη τρίτη χώρα δεν θα προμηθεύει περισσότερο από το 65% της ετήσιας κατανάλωσης της Ευρώπης για οποιοδήποτε από τα βασικά υλικά.

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin