Image default
Ευρώπη

Η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία βαθαίνει και εξαπλώνεται

Εκτός από την κρίση στο βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο μετά την αποτυχία της εναλλαγής των πρωθυπουργών, διαφαίνεται και συνταγματική κρίση, καθώς ο διορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολος.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στο σύνταγμα που έγιναν υπό την απερχόμενη κυβέρνηση του Νικολάι Ντένκοφ, σε περίπτωση κρίσης στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος δεν έχει πλέον το δικαίωμα να διορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό της επιλογής του.

Αντ’ αυτού, ο πρόεδρος πρέπει να επιλέξει από έναν κατάλογο υψηλών αξιωματούχων που θεωρούνται πιθανοί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και βουλευτές, τον Διαμεσολαβητή και βουλευτές, τον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βουλευτές – συνολικά εννέα άτομα.

Η αλλαγή στο σύνταγμα είχε στόχο να ανατρέψει τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ από το να κυβερνά μέσω υπηρεσιακών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων στο υπουργικό συμβούλιο και των διαδοχικών πρόωρων εκλογών.

Η Βουλγαρία οδεύει προς τις έκτες βουλευτικές εκλογές της μέσα σε τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Ράντεφ είχε τέσσερα υπηρεσιακά υπουργικά συμβούλια.

Αφού η Μαρίγια Γκαμπριέλ (GERB, ΕΛΚ) απέσυρε την υποψηφιότητά της για τη θέση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB), το οποίο δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο.

Στην τελευταία και τρίτη προσπάθεια, την Πέμπτη (28 Μαρτίου), ο Ράντεφ έδωσε την εντολή στο «Υπάρχει και τέτοιος λαός», το οποίο επέστρεψε την εντολή αμέσως.

Αφού απέτυχαν οι τρεις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης, ο πρόεδρος ξεκίνησε αμέσως διαβουλεύσεις με τους αξιωματούχους που θεωρούνται ως πιθανοί υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί.

Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ντίμιταρ Ράντεφ δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να εμπλακεί η Εθνική Τράπεζα στην πολιτική διαδικασία, σηματοδοτώντας ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του θα απορρίψουν τον διορισμό αυτό.

Ο ηγέτης του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε επίσης τον πρόεδρο να μην διορίσει τον πρόεδρο της Βουλής Ρόσεν Ζελιάσκοφ και τον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και οι δύο είναι πολιτικοί διορισμένοι του GERB.

Τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα πρέπει να καταλάβει ένα πολιτικά ουδέτερο πρόσωπο.

Παράλληλα, η Διαμεσολαβητής Νταϊάνα Κοβάτσεβα, η οποία θεωρείται η πιο πολιτικά ανεξάρτητη στον κατάλογο, θα εγκαταλείψει τη θέση της στις 17 Απριλίου για να αναλάβει τη θέση του Βούλγαρου δικαστή στο ΕΔΔΑ, ενώ η αναπληρώτριά της Έλενα Τσερνέβα-Μάρκοβα παραιτήθηκε την Τετάρτη.

Αυτό σημαίνει ότι η μόνη πιθανή υποψήφια προς το παρόν είναι η αναπληρώτρια πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γκόρικα Γκραντσαρόβα- Κοζεβά. Είχε εκλεγεί στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του δεύτερου υπουργικού συμβουλίου του Μπορίσοφ.

Ωστόσο, συνταγματολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποτελούσε σύγκρουση συμφερόντων εάν η επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφού έχει διατελέσει υπηρεσιακή πρωθυπουργός, έλεγχε το δικό της υπουργικό συμβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Συνάντηση Μισέλ – Μελόνι: Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης

admin

Επαναβεβαιώνει (τελικά) την στήριξη στην Ουκρανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

admin

Και οι Βούλγαροι αγρότες δίνουν το παρών στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Dzurinda για ακροδεξιά: Η ΕΕ δεν έχει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων

admin