Image default
Οικονομία

Limit up στις κρατήσεις AirBnB – Χτύπησαν αύξηση 35% στην Αθήνα

Η Αθήνα πάει καλά, οι άλλοι ελληνικοί προορισμοί όχι και τόσο. Τα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας της AirDNA για τις κρατήσεις στα AirBnb της Ελλάδας.

Σπάει τα «κοντέρ» η ζήτηση για κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου AirBnb) στην Αθήνα, η οποία εμφανίζει την 7η καλύτερη επίδοση στον αριθμό κρατήσεων μεταξύ 50 πόλεων για την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.

Ωστόσο, αν και οι αριθμοί για την Αθήνα αυτήν την περίοδο είναι αυξημένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της υψηλής εποχικότητας που εξακολουθεί να εμφανίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν παρότι, όπως φαίνεται, η απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυξάνει την επισκεψιμότητα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, που θεωρείται χαμηλής έντασης σε σχέση με το καλοκαίρι.

35% πάνω οι κρατήσεις στα AirBnb της Αθήνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας μηνιαίας πανευρωπαϊκής έρευνας της AirDNA που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η Αθήνα κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ 50 πόλεων με βάση τη ζήτηση (αριθμός κρατήσεων) για την περίοδο από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου. Συγκεκριμένα καταγράφει ετήσια αύξηση της ζήτησης καταλυμάτων κατά 35%, που αποτελεί την έβδομη καλύτερη επίδοση μεταξύ των πόλεων που διαθέτουν και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη ότι η αγορά της Αθήνας συνεχίζει να προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για την ίδια περίοδο, μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης παρουσιάζουν πόλεις όπως η Μπολόνια (Ιταλία) και η Σεβίλλη (Ισπανία), που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, όπως επίσης και μια σειρά προσιτοί προορισμοί, όπως η Μπούντβα στο Μαυροβούνιο, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι.

Τα στοιχεία για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση της επισκεψιμότητας και της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο. Με βάση τα σχετικά στοιχεία της AirDNA, η Αθήνα κατέγραψε αύξηση των κρατήσεων κατά 50% σε ετήσια βάση, παρότι δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων προορισμών. Παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε να βρεθεί στην έβδομη θέση πανευρωπαϊκά, ξεπερνώντας πόλεις όπως το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, τη Μαδρίτη, το Όσλο, τη Φλωρεντία και τη Βουδαπέστη.

Στον αντίποδα, συνολικά η ελληνική αγορά συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι παρά τη σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας στην Αθήνα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη, οι απώλειες από τους παραδοσιακούς καλοκαιρινούς προορισμούς είναι μεγαλύτερες. Έτσι, με βάση την έρευνα της AirDNA, τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκε μείωση της πληρότητας κατά 10% (πανελλαδικά), ενώ και η ζήτηση υποχώρησε κατά περίπου 8%. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ευρώπη η μέση πληρότητα κατέγραψε αύξηση στις 12 από τις 20 χώρες που παρακολουθεί η AirDNA, δείγμα ότι ναι μεν αυξάνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, όμως αυτή κατευθύνεται σε άλλες χώρες.

Σχετικα αρθρα

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin