Image default
Τοις Μετρητοίς

Αυτό παρά πάει. Μετά τη σοκολάτα και ο καφές στα ύψη

Αυτό παρά πάει. Μετά τη σοκολάτα και ο καφές στα ύψη

Αυτό παρά πάει. Μετά τη σοκολάτα και τη εκτόξευση του συμβολαίου στο κακάο (Cocoa CC1) από τα 3000 δολάρια στα 10000 δολάρια έφτασε η ώρα και του καφέ Robusta με το συμβόλαιό του (RC1) να χτυπάει την περασμένη εβδομάδα τα 3600 δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

O Robusta είναι μία από τις δύο βασικές ποικιλίες καφέ που υπάρχουν στον κόσμο, ο άλλος είναι ο Arabica και  αντιπροσωπεύει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Πρωτοεμφανίστηκε στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Νοτιοανατολική Ασία, με το Βιετνάμ να είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή Robusta σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, λιγότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και η γεύση του είναι πιο έντονη και πικρή σε σχέση με τον Arabica.Ο Robusta  αξιοποιείται στην κατασκευή χαρμανιών για εσπρέσο. Τα παραδοσιακά Ιταλικά χαρμάνια για εσπρέσο έχουν περιεκτικότητα σε Robusta που ξεκινά από 10-15%, αγγίζοντας το 30% ή και παραπάνω, ανάλογα με τις επιθυμητές ιδιότητες που θέλει να προσδώσει στον καφέ ο blender.

Η αιτία λοιπόν της έντονης ανοδικής κίνησης είναι η κλιματική κρίση και ο ξηρός καιρός που επικρατεί στο Βιετνάμ αναγκάζοντας το  Vietnam Coffee Association να ανακοινώσει ότι αναμένει μείωση κατά -20% της παραγωγής του καφέ την ίδια ώρα που η ζήτηση αυξάνεται. Σο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις παραγωγής της Ινδονησίας και της Ονδούρας.

Ευτυχώς μας έχει μείνει το… τσάι. Ή όχι;

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 31, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin

Το πετρέλαιο ξυπνάει το πληθωριστικό φόβο

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι αγοραστές “κάτι” ετοιμάζουν

admin

Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης

admin

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

admin

Intralot: Σπριντάροντας στην ευθεία της ανάπτυξης

admin

ΓΕΚ Τέρνα: Deals δισεκατομμυρίων τα ισχυρά ανοδικά καύσιμα

admin