Image default
Οικονομία

Κίνα: Σε άνοδο η μεταποιητική δραστηριότητα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο

Πρόκειται για μια περαιτέρω ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας αυξήθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, μια περαιτέρω ένδειξη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με το -, ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποιητικής βιομηχανίας αυξήθηκε στο 50,8% από 49,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δήλωση του κινεζικού Εθνικού Γραφείου Στατιστικής. Αυτό ξεπέρασε την ενδιάμεση πρόβλεψη του 50,1% από οικονομολόγους σε έρευνα του - και ήταν η καλύτερη ένδειξη από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Επίσης, ο δείκτης μη μεταποιητικής δραστηριότητας ανέβηκε από τον προηγούμενο μήνα σε 53%, έναντι εκτίμησης για 51,5%. Μια ένδειξη πάνω από το 50% υποδηλώνει επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ μια τιμή κάτω από 50% υποδηλώνει συρρίκνωση.

Τα στοιχεία για τους δείκτες υπευθύνων προμηθειών PMI, είναι τα πρώτα επίσημα στοιχεία που είναι διαθέσιμα κάθε μήνα για να παρέχουν μια εικόνα της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης της χώρας έχει διατηρήσει την δυναμική της μετά από ένα σταθερό ξεκίνημα στις αρχές έτους. Ενδέχεται μάλιστα να δώσουν στους αξιωματούχους που διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική, περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων μέτρων τόνωσης προτού λάβουν περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.

Ο καλύτερος από το αναμενόμενο μεταποιητικός δείκτης PMI «αντανακλά σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται» παρά τους εποχιακούς παράγοντες και τη χαμηλή βάση σύγκρισης σε σχέση με την εορταστική περίοδο για το Σεληνιακό Νέο Έτος, δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα. Ο μη μεταποιητικός PMI δείχνει επίσης ότι «οι εταιρείες απολαμβάνουν σχετικά ισχυρή εμπιστοσύνη και προσδοκίες για τις μελλοντικές δραστηριότητές τους».

Η άνοδος του δείκτη PMI της μεταποίησης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του δείκτη PMI παραγωγής, ο οποίος αυξήθηκε στο 52,2% από 49,8% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του - Intelligence, David Qu. Το νέο εύρος βιομηχανικών παραγγελιών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, στο 53,0% από 49,0%, παρέχοντας σαφείς ενδείξεις επιτάχυνσης της δραστηριότητας, έγραψε ο Qu σε έκθεσή του.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο να αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά περίπου 5% φέτος, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν άπιαστο, δεδομένης της παρατεταμένης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων και των επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων.

Σχετικα αρθρα

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin