Image default
Τοις Μετρητοίς

S&P 500: Σπάζοντας τα στατιστικά ρεκόρ

Στο  δείκτη S&P 500 οι «ταύροι» δεν λένε να καλμάρουν με τίποτα. Έτσι ο δείκτης την περασμένη Πέμπτη έγραψε για 21η φορά από την αρχή του έτους  νέα ιστορικά υψηλά στις 5272 μονάδες ανοίγοντας το παράθυρο προσέγγισης των 5400 μονάδων ή ένα ακόμα +2,75% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Συνολικά στη τελευταία δωδεκαετία ο  S&P 500 έχει γράψει 368 φορές νέα υψηλά όλων των εποχών, που είναι οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο 12 ετών στην ιστορία του. Επίσης ο δείκτης έχει σημειώσει στις πρώτες 60 μέρες του έτους μια άνοδο της τάξεως του +10% που είναι η 14η κατά σειρά καλύτερη αρχή από το 1928.

Αν μάλιστα έληγε σήμερα το χρηματιστηριακό έτος ο S&P 500  θα πετύχαινε ένα άλλο ιστορικό ρεκόρ στην ενδοετήσια  καθοδική διόρθωση (Intra-year maximum drawdown), καθώς το μόλις πτωτικό -1,75% που έχει σημειώσει είναι το μικρότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία. Το αμέσως επόμενο έτος με τη μικρότερη ενδοετήσια διόρθωση είναι το 1995 με ένα -2,5%. Ο μέσος όρος από το 1928 που δημιουργήθηκε ο S&P 500 είναι ένα -16% με τις μεγαλύτερες πτώσεις να έχουν σημειωθεί το 1931 με ένα -57,5%, που ήταν η συνέχεια της Μεγάλης Ύφεσης (Great Depression) και του γιγάντιου κραχ της Wall Street στις 24 Οκτωβρίου 1929 (Μαύρη Πέμπτη) και το 2008 με ένα -48,8% λόγω του “collapse” της Lehman Brothers.

Μιας που το ρίξαμε στη στατιστική να αναφέρουμε ότι πλέον μετά και τη τελευταία άνοδο του S&P 500 το p/e ratio του δείκτη έχει ανέβει στο 24,4x από 22,3x που ήταν στο ξεκίνημα του 2024. Αυτό είναι +32% υψηλότερο από το ιστορικό μέσο όρο στο p/e ratio που χρονολογείται από το 1988 και είναι το 18,5x.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

March 31, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin

Το πετρέλαιο ξυπνάει το πληθωριστικό φόβο

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι αγοραστές “κάτι” ετοιμάζουν

admin

Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης

admin

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

admin

Intralot: Σπριντάροντας στην ευθεία της ανάπτυξης

admin

ΓΕΚ Τέρνα: Deals δισεκατομμυρίων τα ισχυρά ανοδικά καύσιμα

admin