Image default
Ευρώπη

Γαλλία: Σε πρώτο πλάνο ο εθισμός των παιδιών στην ψηφιακή τεχνολογία

Μια συζήτηση σχετικά με τον εθισμό των παιδιών στην ψηφιακή τεχνολογία και το τι μπορεί να γίνει, κερδίζει έδαφος στη Γαλλία, ενώ σε επίπεδο ΕΕ, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση κανονισμών σχετικά με τον εθιστικό σχεδιασμό.

Η γαλλίδα εντεταλμένη υπουργός Νεολαίας Sarah El Haïry και η γαλλίδα υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Marina Ferrari εγκαινίασαν την Πέμπτη (28 Μαρτίου) μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο «P@rents, ας μιλήσουμε για την ψηφιακή τεχνολογία».

Όπως ανακοινώθηκε στην εφημερίδα Le Parisien από την El Haïry, η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει δωρεάν εργαστήρια σε όλη τη χώρα για γονείς, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τα παιδιά.

Η πρωτοβουλία για τα εργαστήρια ακολουθεί μια προηγούμενη υπόσχεση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron: «Θα καθορίσουμε τη σωστή χρήση της οθόνης για τα παιδιά μας, μέσα στις οικογένειές μας, στο σπίτι αλλά και στην τάξη, γιατί αυτό αφορά το μέλλον των κοινωνιών μας και των δημοκρατιών μας», δήλωσε στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, στις 16 Ιανουαρίου.

Ο Macron στις 10 Ιανουαρίου συνέστησε τη λεγόμενη «Screens Commission», η οποία θα παραδώσει τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους κανόνες που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Τα δέκα μέλη της επιτροπής αναμενόταν να παραδώσουν την έκθεσή τους έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά αυτή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Στην Screens Commission προεδρεύουν ο Amine Benyamina, ψυχίατρος με ειδίκευση στη μελέτη του εθισμού, και η Servane Mouton, νευρολόγος με ειδίκευση στη μαθησιακή ψυχοπαθολογία.

Η προστασία των χρηστών και των παιδιών από τις βλάβες της ψηφιακής τεχνολογίας κερδίζει έδαφος και σε επίπεδο ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση πρωτοβουλίας στην οποία τονίζεται «ο σημαντικός αντίκτυπος του εθιστικού σχεδιασμού σε όλα τα άτομα, αλλά κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους».

Η Ολλανδή βουλευτής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εισηγήτρια της έκθεσης Kim van Sparrentak, δήλωσε σε εκδήλωση του Mozilla Mornings στα μέσα Μαρτίου, ότι θα εξετάσει τη ρύθμιση του εθιστικού σχεδιασμού και των διαδικτυακών βλαβών για τους πολίτες της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία του Κοινοβουλίου (2024-2029).

Νομοθεσία για τον εθισμό στην οθόνη

Τον Ιανουάριο του 2023 είχε κατατεθεί νομοσχέδιο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση από τις εκπροσώπους Caroline Janvier και Aurore Bergé (Renaissance, Renew), για την πρόληψη της υπερβολικής έκθεσης των παιδιών στην οθόνη. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν είχε αρκετή υποστήριξη και δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο στάδιο της υιοθέτησης.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στόχευε τον εθισμό στην οθόνη για παιδιά κάτω των έξι ετών και επεδίωκε την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Περιείχε επίσης πολυάριθμες πολιτικές πρόληψης και εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης για τους γονείς.

Αν και το νομοσχέδιο δεν απογειώθηκε ποτέ, η ψηφιακή πλατφόρμα πληροφόρησης εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής την Πέμπτη (28 Μαρτίου). Η Ferrari χρησιμοποίησε την εκδήλωση ως πλατφόρμα για να επηρεάσει τη συζήτηση.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι FranceInfo, την ίδια ημέρα, ότι δεν υποστηρίζει την πρόταση της πρώην υπουργού Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem, να υπάρξει δελτίο στο διαδίκτυο ως τρόπος αντιμετώπισης των βλαβών της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Vallaud-Belkacem πρότεινε, ακόμη, σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Figaro στις 18 Μαρτίου, να διατεθεί ένας περιορισμένος αριθμός gigabytes για καθημερινή χρήση.

Έγραψε χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη οδηγεί σε μια ορισμένη σοφία». Υπονοώντας ότι οι άνθρωποι θα αφιέρωναν λιγότερο χρόνο στην ανάρτηση ρητορικής μίσους, στην παρακολούθηση λιγότερου πορνογραφικού περιεχομένου ή στη δημιουργία ψευδών ειδήσεων, αν η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο ήταν περιορισμένη.

«Καμία υπουργική εκστρατεία δεν μπορεί να αποτρέψει έναν έφηβο από το να αυτοκαταστραφεί στο διαδίκτυο», πρόσθεσε η Vallaud-Belkacem.

Χάκερς εναντίον ανηλίκων

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αυξάνονται.

Από τις 21 Μαρτίου, υπάρχουν σχεδόν καθημερινές αναφορές για hacking σε γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι 130 από αυτά έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Οι χάκερ έστειλαν απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις σε μαθητές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο αποκεφαλισμού.

Αντέγραψαν τον ιστότοπο της εκπαίδευσης για να συλλέξουν κωδικούς πρόσβασης και να διεισδύσουν στο επίσημο περιβάλλον εργασίας του Υπουργείου Παιδείας.

Ως προληπτικό μέτρο, η λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων για τους μαθητές έκλεισε, όπως διέταξε η υπουργός Παιδείας Nicole Belloubet στις 28 Μαρτίου, μέχρι να τερματιστεί το επίπεδο παραβίασης και ευπάθειας.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Nusrat Ghani: Η Ουκρανία είναι η καθοριστική μάχη της γενιάς μας – Να χτυπήσουμε τον Πούτιν εκεί που πονάει

admin

ΕΚΤ: Κεντρικοί τραπεζίτες, έτοιμοι για…τρεις μειώσεις επιτοκίων, πριν σβήσουν τα φώτα της σημερινής συνεδρίασης

admin