Image default
Οικονομία

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το κόστος των δικτύων είναι αμελητέο σε σχέση με το κόστος προμήθειας της ενέργειας

Στο θέμα του κόστους σύνδεσης αλλά και περικοπών ΑΠΕ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ι. Μάργαρης κατά την τοποθέτηση του στο 5ο POWER & GAS FORUM που διοργάνωσε το energypress. 

Στο θέμα του κόστους σύνδεσης αλλά και περικοπών ΑΠΕ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ι. Μάργαρης κατά την τοποθέτηση του στο 5ο POWER & GAS FORUM που διοργάνωσε το energypress.

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός λογαριασμού ρεύματος 206 ευρώ, εκ των οποίων το κόστος των δικτύων του ΑΔΜΗΕ που πληρώνει ο καταναλωτής είναι 6 ευρώ, οι συνολικά ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) είναι 50 ευρώ και το κόστος προμήθειας της ενέργειας είναι 110 ευρώ.

  • Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας μέσω των διεθνών διασυνδέσεων

«Το κόστος των δικτύων είναι αμελητέο σε σχέση με το κόστος προμήθειας της ενέργειας. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το κόστος προμήθειας είναι να αναπτύξουμε δίκτυα τα οποία άλλωστε απαιτούνται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

Αναφορικά με τις περικοπές ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που συζητιέται εδώ και δύο χρόνια και ακόμη υπάρχει σύγχυση. «Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι περικοπές δεν γίνονται λόγω κορεσμού δικτύων, τόσο στην παρούσα φάση, όσο και για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», είπε. «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα ρυθμιστικό πλαίσιο περικοπών. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες, με στόχο να έχουν γνώση και οι επενδυτές».

  • Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι έχει ήδη δεσμευτεί χώρος 28-30 GW από έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, έργα με προσφορές σύνδεσης και τα υπεράκτια αιολικά, οπότε πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος και ο φορέας αποζημίωσης εφόσον υπάρχει η βούληση για περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων ΑΠΕ. Μάλιστα όπως εξήγησε, για να μην βρεθεί ο διαχειριστής σε κίνδυνο πτώχευσης, πρέπει να τεθούν ρυθμίσεις σήμερα, προσθέτοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει προσπάθεια να ελεγχθούν τα έργα του.

«Ο ΑΔΜΗΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι φορέας αποζημίωσης αναλαμβάνοντας κίνδυνο ακόμη και πτώχευσης στο μέλλον. Μέχρι να ωριμάσουν λύσεις αποθήκευσης υδρογόνου κοκ. πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων», ανέφερε.

Όσον αφορά την αύξηση επενδύσεων ΑΠΕ στη χώρα μας, ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι η διείσδυση σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι 50%, με την χώρα να βρίσκεται, μέσα σε δύο-τρία χρόνια μπροστά ακόμα και από πιο ώριμες στον κλάδο αγορές όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία.
Σε 3 χρόνια θα έχουμε πετύχει τους στόχους του 2030 και η όποια συζήτηση γίνεται θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε αυτή την επιτυχία», τόνισε.

Σχετικα αρθρα

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin