Image default
Οικονομία

Κώδικας Φορολογίας: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με διάρκεια έως τις 8 Απριλίου.

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με διάρκεια έως τις 8 Απριλίου.

Στο άρθρο 102 του ν/σ, Ρυθμίσεις για χρηματοδοτικούς φορείς, προβλέπεται ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) μπορούν να προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων και μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει ποσό διαγραφής σε δάνειο με κρατική εγγύηση, δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να στραφεί κατά του οφειλέτη δανειολήπτη για να αναζητήσει το ποσό της εγγύησης σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα που το Δημόσιο, ως εγγυητής, πληρώνει τους πιστωτές, αλλά στη συνέχεια αναζητεί μέσω Εφορίας από τον οφειλέτη την καταβολή, φτάνοντας για την ανάκτησή της μέχρι την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμός).

  • Εταιρείες Διαχείρισης: 18 στην κούρσα για τις νέες άδειες – Σε ισχύ η ψηφιακή επικοινωνία με 2,4 εκατ. δανειολήπτες

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 102, όταν περισσότεροι του ενός χρηματοδοτικοί φορείς έχουν ή διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του ίδιου οφειλέτη, ως προς τον οποίον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων, αυτοί μπορεί να συνεργάζονται, προκειμένου να επεξεργαστούν και να υποβάλουν στον οφειλέτη κοινή πρόταση, με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς περιορισμό ως προς όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους αυτών, ιδίως δε ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο, το ποσό της δόσης και την περιοδικότητα των δόσεων. Εάν προβλέπεται ποσό διαγραφής, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού ως συνόλου, με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υποβάλλεται άμεσα μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Αναδιάρθρωσης. Το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του φυσικού προσώπου, στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin