Image default
Ευρώπη

Λογοκρισία Νετανιάχου στο ισραηλινό γραφείο του Al Jazeera TV

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεσμεύτηκε τη Δευτέρα (1 Απριλίου) να κλείσει το τοπικό γραφείο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera του Κατάρ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του κόμματός του δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα συγκληθεί για να επικυρώσει τον απαραίτητο νόμο, η Κνέσετ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ) ενέκρινε το νομοσχέδιο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο στο Ισραήλ ξένων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το Al Jazeera, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, χαρακτήρισε το ισραηλινό μέτρο ως μια «κλιμάκωση», ενώ δήλωσε ότι «αποτελεί μέρος μιας σειράς συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων για να φιμωθεί το Al Jazeera», σύμφωνα με ανακοίνωσή του που εξέδωσε αργά τη Δευτέρα.

Ο νόμος που εγκρίθηκε τη Δευτέρα θα επιτρέψει στον Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας να κλείσουν τα γραφεία του δικτύου στο Ισραήλ για 45 ημέρες. Το διάστημα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και να παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουλίου ή μέχρι το τέλος των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Το Al Jazeera απέρριψε τις κατηγορίες ότι έβλαψε την ασφάλεια του Ισραήλ ως «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους του.

Το Al Jazeera έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, από όπου έκανε ρεπορτάζ όλο το εικοσιτετράωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Al Jazeera δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν στοχεύσει και σκοτώσει σκόπιμα αρκετούς δημοσιογράφους του, συμπεριλαμβανομένων των Samer Abu Daqqa και Hamza AlDahdooh, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το Ισραήλ με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karai κατηγόρησε το Al Jazeera ότι ενθαρρύνει τις εχθροπραξίες κατά του Ισραήλ. «Είναι αδύνατο να ανεχτούμε ένα μέσο ενημέρωσης, με διαπιστευτήρια τύπου από το κυβερνητικό γραφείο τύπου και με γραφεία στο Ισραήλ, να δρα εκ των έσω εναντίον μας, σίγουρα σε καιρό πολέμου», είπε.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραπονιούνται εδώ και καιρό για την κάλυψη του Al Jazeera. Ωστόσο, δεν αντιδρούν έντονα λόγω της χρηματοδότησης από το Κατάρ παλαιστινιακών κατασκευαστικών έργων στη Λωρίδα της Γάζας – καθώς θεωρείται από όλες τις πλευρές ως μέσο αποτροπής της σύγκρουσης.

Η κίνηση να επιτραπεί στην κυβέρνηση να κλείσει τα τοπικά γραφεία ξένων ομίλων μέσων ενημέρωσης προκάλεσε την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου συμμάχου του Ισραήλ, οι οποίες δήλωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της ελευθερίας του Τύπου.

«Αν είναι αλήθεια, μια τέτοια κίνηση είναι ανησυχητική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου με την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 1.200 νεκρούς και 253 ομήρους σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, η Ντόχα έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, στο πλαίσιο των οποίων το Ισραήλ ανέκτησε ορισμένους από τους ομήρους.

Το Κατάρ μάλιστα ίδρυσε το Al Jazeera το 1996 και θεωρεί το δίκτυο ως έναν τρόπο να ενισχύσει το προφίλ του στην αραβική περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 63 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Ωστόσο, οι συνομιλίες για μια δεύτερη εκεχειρία δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά. Τον Ιανουάριο, ο Netanyahu ζήτησε δημοσίως να πιεστούν οι Καταριανοί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς. Το Κατάρ φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης και αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς.

Ερωτηθείς αν η απειλή κατά του Al Jazeera μπορεί να αποτελεί μέρος αυτής της πίεσης, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Avi Hyman, δεν απάντησε άμεσα, αν και περιέγραψε το δίκτυο ως κάτι «που εκπέμπει προπαγάνδα για πολλά, πολλά χρόνια».

Δέουσα διαδικασία

Ο Hyman στις δηλώσεις του, δήλωσε πως «υπάρχει η δέουσα διαδικασία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», αφήνοντας να εννοηθεί πως το Al Jazeera θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε κλεισίματος.

Το Al Jazeera δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να «ακολουθήσει κάθε νομικό βήμα», συνέχισε ξεκάθαρα.

Ο υπουργός επικοινωνιών του Ισραήλ κατηγόρησε το δίκτυο στις 15 Οκτωβρίου για υποκίνηση υπέρ της Χαμάς και για έκθεση των ισραηλινών στρατευμάτων σε ενέδρες. Το Al Jazeera και η κυβέρνηση της Ντόχα δεν απάντησαν στους ισχυρισμούς αυτούς.

Το δίκτυο δήλωσε στη συνέχεια ότι οι υπάλληλοί του «δεν πρέπει να εμπλέκονται σε οποιεσδήποτε πολιτικές σχέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τον επαγγελματισμό τους» και ότι όλοι οι δημοσιογράφοι του πρέπει να τηρούν τα συντακτικά του πρότυπα.

Τον Νοέμβριο, το Ισραήλ φάνηκε να υποχωρεί από τις κινήσεις για το κλείσιμο των γραφείων του δικτύου, διατάσσοντας αντ’ αυτού τον τερματισμό των τοπικών εκπομπών ενός μικρότερου λιβανέζικου φιλο-ιρανικού καναλιού, του Al Mayadeen, βάσει κανονισμών έκτακτης ανάγκης για τα μέσα ενημέρωσης.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin