Ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγρο, θα σπάσει την απόλυτη δημόσια σιωπή που τηρεί από τη νύχτα των εκλογών κατά την ορκωμοσία του την Τρίτη. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει μόνο μια ακρόαση με τον πρόεδρο της χώρας στο Μπελέμ και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας θα ορκίσει την 24η συνταγματική κυβέρνηση την Τρίτη, σε μια τελετή που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στο Palácio da Ajuda, λιγότερο από ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαρτίου, οι οποίες έδωσαν τη νίκη στο Κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας (ο προεκλογικός συνασπισμός που σχηματίστηκε από το PSD, το CDS-PP και το PPM).
Από τη νύχτα των εκλογών, ο Μοντενέγρο μίλησε στα μέσα ενημέρωσης μόνο στο τέλος των δύο ακροάσεων που είχε στο Μπελέμ στις 20 και 21 Μαρτίου, χωρίς όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις προκλήσεις της διακυβέρνησης με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (80 βουλευτές του PSD/CDS έναντι 78 του PS και με ένα έδρανο 50 βουλευτών του Chega).
«Μετέφερα στον πρόεδρο της χώρας ότι τα κίνητρά μας είναι τα ίδια όπως και στην προεκλογική εκστρατεία: είμαστε επικεντρωμένοι στα προβλήματα των Πορτογάλων, στη ζωή κάθε πολίτη που ζει και εργάζεται στην Πορτογαλία, σεβόμενοι τη βούληση του πορτογαλικού λαού να προωθήσουμε την αλλαγή κυβέρνησης, πρωθυπουργού και πολιτικών στην Πορτογαλία», δήλωσε.
Όσον αφορά την προθυμία του γενικού γραμματέα του PS να καταστήσει δυνατή μια πιθανή τροποποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Μοντενέγρο δήλωσε μόνο ότι «με ικανοποίηση διαπιστώνει το αίσθημα ευθύνης του Πέντρο Νούνο Σάντος».
Στις 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, ως υποψήφιος πρωθυπουργός, δήλωσε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η σταθερότητα της χώρας» καθώς «η σταθερότητα μιας κυβερνητικής λύσης η οποία, αν και δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας, έχει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων».
Με την ευκαιρία αυτή, υποσχέθηκε επίσης την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να «αναπληρώσει τις καθυστερήσεις»- τις οποίες είχε αρνηθεί η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα.
Από τότε ο Μοντενέγρο σημείωσε τη συνάντηση με τον Κόστα μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας στις 27 Μαρτίου ότι επρόκειτο για την «παράδοση της σκυτάλης που θα ανοίξει έναν νέο κύκλο στην Πορτογαλία» ή για την παρουσίαση στον πρόεδρο της χώρας της σύνθεσης των υπουργών την Πέμπτη.
Το νέο εκτελεστικό όργανο του Μοντενέγρο, στο οποίο συμμετέχει ο ηγέτης του CDS-PP, Νούνο Μέλο, ως υπουργός Άμυνας, αποτελείται από 17 υπουργούς, αν και οι υφυπουργοί δεν είναι ακόμη γνωστοί και θα ορκιστούν την Παρασκευή.
Εκτός από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, τον υπουργό Εξωτερικών Πάουλο Ρανγκέλ, ο οποίος θα είναι το «νούμερο δύο» της κυβέρνησης, και τον υπουργό Οικονομικών Χοακίμ Μιράντα Σαρμέντο, ο Μοντενέγρο θα έχει επίσης τον Μανουέλ Κάστρο Αλμέιντα ως αναπληρωτή υπουργό και υπεύθυνο για το χαρτοφυλάκιο της εδαφικής συνοχής. Ο Κάστρο Αλμέιντα εμφανίζεται στην πέμπτη θέση της κυβερνητικής ιεραρχίας, μετά τον επικεφαλή του υπουργικού γραφείου, Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο, και πριν από τον υπουργό κοινοβουλευτικών υποθέσεων, Πέντρο Ντουάρτε.
Περισσότερο από το 60% της υπουργικής σύνθεσης ανήκει στη μόνιμη επιτροπή του PSD -τον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας- και τέσσερα ονόματα προτείνονται ως ανεξάρτητοι, όλοι υπουργοί.
Η νέα κυβέρνηση θα έχει επτά υπουργούς, δύο λιγότερους από την προηγούμενη εκτελεστική εξουσία του PS του Κόστα.
Ο πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα μίλησε δημόσια για τη νέα κυβέρνηση μόνο μία φορά, στις 21 Μαρτίου. Σε μια ομιλία του, τόνισε τη σημασία του Μοντενέγρο να πάει στις Βρυξέλλες ως υποψήφιος πρωθυπουργός.
«Ήταν σημαντικό για τη χώρα ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός συμμετείχε σήμερα σε σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες ως μελλοντικός πρωθυπουργός, εάν σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Πορτογάλος Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη αυτή μεταξύ του Μοντενέγρο, του Κόστα, της φον ντερ Λάιεν και με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.